Банките търпят щети от скиминг между 100 000 и 650 000 лв. годишно. Крадците стават все по-изобретателни. Това сочат данните от проучване на българска компания, създала стикер за защита на банковите карти.
Скимингът е незаконното копиране на данни от карти за безкасово плащане с цел използването им без знанието на картодържателя. Престъпното действие, което в България се наказва със затвор от една до осем години, причинява щети между 100 000 и 650 000 лв. на банките у нас годишно – в зависимост от големината на институцията.

Тези суми отиват за възстановяване на загубите в резултат на скиминг. За потърпевшите клиенти пък остават 400 лв. собствен риск, с чието изплащане банката не се ангажира.

Не се води и точна статистика на възстановените суми, но те са едва около 20% от откраднатото. Общата открадната сума чрез скиминг у нас пък достига близо 8 млн. лв. през 2013 г.

За да се доберат до данните от банковите карти, престъпниците монтират допълнителни устройства, наречени скимери, на банкомати и POS терминали.

На банкомата се поставя камера, която записва PIN кода на собственика. Честа практика е и фалшивата клавиатура, която има същата функция. Скимерът, скрит в устройството, пък копира данните от магнитната лента на картата.

Вторият начин, по който крадат парите ни, е при пазаруване на POS терминал. Това се прави отново с помощта на камера и става с участието на продавача.

При третия вид скиминг вече се използват по-напреднали технологии. Обект на атаките са безконтактните банкови карти.

Данните от тях могат да бъдат откраднати със специално устройство. Необходимо е само крадецът да се приближи до вас, за да се сдобие с цялата информация, от която има нужда.

Най-новото при този вид престъпления пък е вирус в банкомата. Смята се, че той дава възможност на престъпниците да теглят пари, без да използват банкови карти, а чрез набиране на определена комбинация от клавиатурата.

Тегленето от банкомат в затворено помещение не дава никакви гаранции за сигурност. Известни са случаи на добавени скиминг устройства и при подобни банкомати. В чужбина пък изобретателен българин създава фалшив POS терминал, който няма връзка с банка.

Данни на ФБР сочат, че всяка девета от десет групи за източване на банкомати по света е с български, румънски или сръбски произход.