Без обвинение напусна следствието съпругата на Цветан Василев – Антоанета Василева, предаде репортер на БГНЕС.

Над два часа Василева е била разпитвана като свидетел по досъдебно производство за пране на пари срещу нея и съпруга й. Адвокатът на Василева – Менко Менков, съобщи, че имотът в Женева е закупен чрез лични средства на Цветан Василев, за които той е платил данъците си и кредит от швейцарска банка, като цялата документация е предоставена на следствието.

На този етап следствените органи не са уведомили Василева за какво пране на пари става дума. Въпросите в следствието днес са били свързани единствено с имота в Женева, подчерта Менко Менков. Този имот се намира в швейцарско село и е придобит с лични средства с платени данъци, а другата половина - чрез кредит, отпуснат от швейцарската банка, подчерта адвокатът.

Имотът е ипотекиран в полза на банката и вероятно тя ще го придобие, тъй като всички сметки на семейството са запорирани и те не могат да обслужват кредита си. Стойността на имота е около 20 млн. швейцарски франка, като половината от тях са кредит, а другата половина - личните средства на Василев, обясни Менков. По нотариален акт, който е предоставен на следствието, жилището се води едностайно от 200 кв. метра.

На следователите са предоставени ревизионните актове на Василев и Василева за 10-годишен период до декември 2012 година, от които са видни до стотинка доходите на семейството, изчислени от данъчните органи, подчерта Менков. Освен това, Василева надлежно е декларирала придобиването на този имот в декларацията си за 2012 година. "Ако семейство Василеви са искали да прикрият произхода на средствата за този имот, за който беше днешното ни идване, са съществували хиляди юридически начини това да се случи. Самият факт, че г-жа Василева като физическо лице е изтеглила кредит, а другата част е предоставена от личните доходи на г-н Василев, говори за точно обратното", каза Менко Менков, а на въпрос дали 10 млн. швейцарски франка не са доста големи лични доходи, адвокатът пожела и на журналистите такива доходи и още веднъж повтори, че Василев си е платил данъците по тези доходи.

Помолена да коментира ситуацията около КТБ в момента, съпругата на Василев каза, че текат преговори за нейното преструктуриране, а Цветан Василев е изцяло ангажиран с този въпрос. Той категорично смята, че преструктурирането е възможно, а инвеститорите имат интерес това да се случи. Запитана дали счита, че някой нарочно се опитва да ликвидира банката, Василева отказа директен коментар но каза, че "ако се наблюдават действията на БНБ - вероятно да". На въпрос кой и защо атакува банката, тя също отказа да отговори.

От думите на Менко Менков стана ясно, че освен Оманският фонд, интерес към преструктурирането на банката има и базиран в Лондон фонд, като и двата фонда са заявили това пред БНБ и правителството.

Като "фарс" определи Антоанета Василева обвинението за източване на 206 млн. лева от КТБ, което вече е в съдебна фаза. Няма източване, категорична бе тя. Запитана "какво стана със силния Цветан Василев", съпругата му отвърна, че той още е силен със своя дух.

Няма дупка от над 4 млрд. лева, това е въпрос на тълкуване, заяви още Антоанета Василева и попита как бихме могли да си обясним, че до 30 юни процентът на лошите кредити е бил под 2%, а към 30 септември той е по-голям.

Засега Цветан Василев не е получил призовка по досъдебното производство за пране на пари, за което днес съпругата му беше в следствието. Следователят няма намерение да изпрати такава, тъй като му е известно къде се намира лицето и защо не може да се яви. Незаконосъобразно е обявен за международно издирване с червена точка в Интерпол, каза Менко Менков. "Дори и да има огромно желание да си дойде, той не може да го стори, защото му е отнет задграничният паспорт и ще бъде арестуван на границата", каза адвокатът на съпругата на Цветан Василев. По думите му, Василев със спокойствие изчаква екстрадиционната процедура и решението на сръбските власти. Запитан дали мажоритарният собственик на КТБ има огромно желание да се завърне у нас, Менков отговори, че огромното желание на Василев е да бъдат защитени правата на вложителите в банката и тя да не бъде ликвидирана.

Цветан Василев не се страхува от повдигнатото обвинение и е готов да отговаря на въпроси, като за това говори и декларираното искане да бъде разпитан с конферентна видео връзка, на което засега няма отговор, подчерта Менков.

На въпрос дали все още Цветан Василев се страхува за живота си, съпругата му отвърна, че има няколко писма до главния прокурор с молба да бъде осигурена физическата безопасност на Василев. "За съжаление досега отговор нямаме", каза тя и добави, че заплахите са получавани по телефон, с писма и чрез посредници. Антоанета Василева обаче отказа да коментира какво пише в писмата и с какво точно го заплашват, нито кой е автор на заплахите.

На въпрос дали счита, че докладът на одиторите на БНБ е манипулиран, Василева отвърна, че "всеки има различна методика, а тази методика обслужва техните интереси". Въпрос на тълкуване е какво представляват т.нар. "кухи фирми", за които се твърди, че са били свързани със съпруга й. "Има т.нар проектни компании SPV (Special Purpose Vehicle), които се използват за управление на проекти. При КТБ основен начин на финансиране е проектното финансиране", обясни Антоанета Василева. Тя бе категорична, че БНБ може да твърди, че не е имало оценка на проектите, но това категорично не е вярно.

"Как ще липсват? Те не липсват. Питайте БНБ защо твърди така. Аз пък мога да ви кажа, че г-н Василев твърди, че има активи за над 2,5 млрд. евро в банката", каза Антоанета Василева.

"Всички документи, изпращани от КТБ и по-специално кредитите, за които се спекулира как са отпуснати, са отпуснати при стриктно спазване на процедурата за отпускане на кредит и това е категорично ясно", каза Менко Менков. Това е ясно от документите, които се намират в банката, с които би трябвало да разполагат и в БНБ, а с тях могат да се сдобият и разследващите органи.

На въпрос защо Оманският фонд не желае да възстанови банката заедно с Цветан Василев, Менков отвърна, че важното е възстановяването на банката. "Цветан Василев няколко пъти заяви, че няма да участва в управлението и в капитала на банката. Готов е да се оттегли, за да удовлетвори обществените очаквания", посочи съпругата му. Василев участва с всички свои активи в преструктурирането, но няма да участва в капитала, добави тя.

"Вие ми кажете защо е станал неудобен, аз не знам. Вие преценете. Аз имам обяснение на кого е станал неудобен, но не искам да го споделям публично, защото смятам, че това може да ми навреди", коментира Антоанета Василева. За финал тя бе категорична, че вярва абсолютно в българското правосъдие. В него вярва и Цветан Василев, но просто има заплаха за физическата му безопасност, поради което е останал в Сърбия, където към онзи момент е имал работа.

БГНЕС припомня, че преди дни говорителят на СГП Павел Панов съобщи за БГНЕС, че е образувано досъдебно производство за пране на пари срещу Василеви. То е за т.нар. пране на пари по член 253 от НК.

В началото на октомври властите в Лихтенщайн също потвърдиха, че разследват Василев, след като банка в Лихтенщайн подала информация до властите: "Процедурата започна, след като банка в Лихтенщайн внесе доклад в Бюрото за финансово разузнаване (FIU) въз основа на закона за дю дилиджънс и FIU ни предаде това уведомление".