Българският червен кръст е на прага на своята 136 годишнина. Организацията е създадена на 25 октомври 1878 година и е една от първите институции, възникнали след Освобождението на България и участвали в изграждането на новата държава.
„Стотици хиляди наши сънародници са участвали в съграждането на организацията, която с готовност помага на нуждаещите се в мирно време, при бедствия и кризи, при военни ситуации. Това е нашата мисия - да бъдем там, където е болката и нуждата на хората" - каза по повод годишнината Христо Григоров, председател на Българския Червен кръст.
През годините Българският Червен кръст съхранява най-ценните и непреходни човешки добродетели, които са и принципи на Международното червенокръстко движение - неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност.
Българският Червен кръст, съгласно Женевските конвенции, подпомага социалната и здравната политика на държавата, подкрепя нейните структури при ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. В последните няколко години доброволците и служителите на организацията самоотвержено и безрезервно помагаха на пострадалите от наводненията в с.Бисер, Аспарухово, Добрич, Мизия. Те бяха първи и сред пострадалите от земетресението в Перник, за да ги подкрепят с вода и продукти от първа необходимост, за да ги освободят от стреса. За хиляди нуждаещи се бежански семейства, търсещи убежище в страната, БЧК осигури храна, облекло и топли завивки. Червенокръстците бяха тези, които ги посрещаха с протегната ръка, връщаха усмивката на лицата им и вярата в доброто.
Днес в БЧК членуват над 150 000 души, а броят на доброволците надхвърля 20 000. Само през последната година организацията е помогнала на над 500 000 нуждаещи се граждани.
Най-старата и най-голямата хуманитарна организация в страната е част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, което обединява 189 национални дружества от цял свят.