Новата Европейска комисия започва работа на 1 ноември. Мандатът ѝ ще продължи до 31 октомври 2019 г.

Това стана възможно след като и лидерите на Европейския съюз одобриха състава на ЕК, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

В сряда съставът на новата ЕК беше утвърден и от Европейския парламент. Начело на новата ЕК е  Жан-Клод Юнкер, а Кристалина Георгиева е един от седемте му заместници.

Лидерите на Европейския съюз решиха още кипъреца Христос Стилианидис – комисарят за хуманитарната помощ и управлението на кризи в новата ЕК да бъде и координатор на ЕС в борбата с болестта ебола.

Нeотдавна и САЩ назначиха специален координатор за борбата с болестта. Постът беше поверен на Рон Клайн.
Лидерите на Европейския съюз се споразумяха още да намалят до 2030 г. парниковите емисии с поне 40% в сравнение с нивото от 1990 г., заяви Ван Ромпой.

Споразумението, постигнато на заседание в Брюксел, има за цел да съдейства за борбата с промените в климата и да даде пример на останалия свят преди важните международни преговори за климата догодина.

Лидерите също така се договориха до 2030 г. в ЕС да се увеличи използването на възобновяема енергия до 27% от общото потребление и да се повиши енергийната ефективност до 27%.