"Докладът по случая с Ана-Мария вече излезе и ние дадохме възможност на директорката на 4-то помощно училище да даде своите обяснения по случая и тя вече ги даде." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Румяна Коларова, служебен министър на образованието.
"След като комисия се запознае с фактите по случая и нейните обяснения ще се види какви дисциплинарни наказания и последствия ще има. Самата тя признава, че в конкретния случай с Ана-Мария, а и по принцип, е имало допуснати нарушения, включително и недобър контрол и наблюдение през цялото време на децата в училището", каза още тя.
Министърът заяви, че трябва обаче проверяващите органи да установят с факти и доказателства абсолютно всички нарушения, за да може, когато всички материали бъдат дадени на съда, те да не паднат като доказателства впоследствие.
"В 48-те помощни училища, които са в страната, няма готовност и не се прилагат разписаните от закона механизми за реакция при подобни случаи като този на Ана-Мария. Не казвам, че във всички тези учебни заведения се извършват нарушения, а че просто те не прилагат на практика предписанията за контрол и реакция, ако подобни инциденти се случат. Един от проблемите в българското образование в момента е, че то очевидно не гарантира и не генерира с достатъчна сигурност грамотността на децата, които се обучават в тях и за това говорят различните стратегии за образование, които се готвят и които трябва да бъдат приети", каза още Коларова.
"Проблем в нашето общество е и това, че от един момент нататък възрастните в България престават да учат, а в съвременния свят вече е нормално човек да се обучава и усъвършенства постоянно. Не може и на образованието да се гледа като социална помощ, а трябва да се гледа като инвестиция за бъдещето", смята Румяна Коларова.
Според нея новото правителство, в какъвто и състав да е то, то трябва да приеме разработваните от образователното министерство стратегии за образование, защото те са важни за бъдещето.
"Никой не ми е предлагал да продължа да заемам поста министър и в един нов кабинет, а и трябва да се види в каква точна конфигурация ще се състави правителство, за да мога да ви кажа дали бих приела едно евентуално такова предложение. В момента основния ми ангажимент е към президента Росен Плевнелиев, защото аз съм служебен министър в назначеното от него правителство", каза Румяна Коларова.