Решението за Корпоративна търговска банка тежи на плещите на БНБ и по закон трябва да бъде взето до седмица. Парламентът има по-дълъг период, ако трябва да се правят законодателни промени за решаване на казуса.

Около такава теза се обединиха в студиото на БНТ Христина Вучева и Валери Димитров.

Вучева напомни, че още от поставянето на КТБ под особен надзор е била за нейното оздравяване. Аз винаги бях на позиция, че оздравяването на КТБ е най-добрият вариант, каза тя. Сега подчерта, че е може да се мисли за вариант - да затворят КТБ и да спасят банка "Виктория". Ако аз имах възможност да влияя, щях да направя всичко възможно да не се ликвидира тази банка, коментира още Вучева.

Говори се за дупка от 4.2 млрд. лв. Какво значи тази дупка - това е малко художествено определение, каза Вучева. Тя напомни, че на 31 юли в съобщението на БНБ, с което се прие отчетът на квесторите към тази дата се посочва, че има загуби от 62 млн. лв. След това обаче от тях се е искало да се променят правилата и към днес излиза сумата от 4.2 млрд. лв.

Валери Димитров подчерта, че според него БНБ не упражни тази власт, която има да приложи оздравителни мерки по времето на особен надзор. Винаги съм бил на мнение, че тази банка трябва да се спасява. В момента обаче ми се струва че марката, брандът КТБ е увредена непоправимо. Едва ли тази банка може да бъде спасена, ако в нея се налеят каквито и да е средства, защото това няма да успокои вложителите, заяви Димитров. Според него е възможно лошите активи да се поемат от друга банка. Решението тежи върху плещите на УС на БНБ. На основата на одиторския доклад квесторите трябва да изчислят капиталовата адекватност и тогава при отрицателна капиталова адекватност УС на БНБ трябва незабавно да подложи банката на ликвидация, каза експертът. Според Димитров в момента най-важно е как ще се попълни фондът за гарантиране на влоговете. Той трябва да бъде попълнен незабавно от тези, които имат интерес от стабилност – това е банковата общност, не само държавата, подчерта той.

Според двамата експерти е възможно отново да се появят списъци на кредитни милионери. След като се рециклират истории от 1997 г., очевидно ще има и повторение на лица, които са взели големи суми и не са ги върнали. Но това няма да реши проблемите на вложителите, смятат и Вучева, и Димитров. Те не са оптимисти, че някой от тези хора ще си върнат парите, или ще поемат отговорност за действията си.