Първите пари от гарантираните влогове в КТБ може да бъдат изплатени за Никулден. Това ще стане, ако БНБ поиска лиценза на закъсалата банка заради огласения одит. Според него дупката в Корпоративна надхвърля 4,2 млрд. лева, пише в. "Стандарт".
При това положение няма шанс за спасяване на трезора, категорични са експерти и банкери. Според действащия закон до 30 октомври квесторите трябва да отразят оценката в отчетите за КТБ. Това означава, че банката ще стане с отрицателен капитал и в петдневен срок БНБ трябва да я обяви в несъстоятелност. До 20 дни по-късно следва да започне изплащането на депозитите до 100 000 евро. Грубите сметки показват, че хората може да разчитат на парите си около 6 декември, коментираха експерти.

По 230 лв. ще струва на всеки българин обявяването на Корпоративна търговска банка във фалит и изплащането на гарантираните депозити на гражданите. БНБ да отнеме лиценза на поставената под особен надзор банка, препоръчват банкери и експерти, след като бяха обявени данни от одита на затворената банка, извършен от "Ърнст енд Янг", "Делойт България" и АФА, пише в. "Стандарт".

Според тях капиталовата дупка е 4,222 млрд. лева. "Безумие е да се опитва някой да съживи КТБ, защото той трябва да внесе 4-5 млрд. лв. като наличност. Което означава все едно от всеки работещ да се вземат по 2 хил. лв. Това е като да се пълни каца без дъно", коментира през bTV Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. "Едва ли ще се намери кой да плати такава сума", каза пред БНТ и Виолина Маринова, изпълнителен директор на Банка ДСК и заместник-председател на банковата асоциация. "БНБ е длъжна по закон да отнеме лиценза на КТБ, при положение че капиталът й е отрицателен и това формално е констатирано в докладите на одиторските компании", категоричен бе и Иво Прокопиев пред bTV.

Ако БНБ реши да обяви банката в несъстоятелност и да отнеме лиценза й, в срок от една седмица трябва да се започне изплащането на гарантираните от закона депозити в размер до 196 хил. лв. Според сегашния закон за кредитните институции, до 30 октомври квесторите трябва да отразят оценката в отчетите за КТБ, което означава, че банката ще стане с отрицателен капитал. Това означава в петдневен срок БНБ да вземе решение за отнемане на лиценза и след това в 20-дневен срок да започне изплащането на депозитите на тези, които имат до 100 000 евро. И то ако договорите им не са със специални условия, обясни икономистът Владимир Каролев.

Гарантираните депозити в КТБ са в размер на 3,7 млрд. лева. Във Фонда за гарантиране на влоговете обаче има само 2,104 млрд. 660 млн. от тези пари са под формата на ценни книжа, за които се иска време да бъдат продадени. Така още от първите си дни 43-ият парламент трябва да започне работата за намиране на недостигащите поне 1,6 млрд. лева. Парите трябва да бъдат извадени от хазната, която пълним с данъците си. Като се раздели сумата на 7 млн. българи, се получава, че всеки ще плати от джоба си по 230 лева. След това сумата може да се върне от регулярните вноски, които банките внасят във фонда. Всяка година те плащат такса от 0,5 на сто върху сумата от депозитите.

Има вариант парите да бъде набавени чрез емитиране на облигации от ФГВБ. Но и в този случай се иска държавна гаранция, която се отчита като дефицит в бюджета. Друг проблем е, че изплащането на гарантираните депозити в КТБ, фондът се опразва напълно и в него няма да остане нито стотинка. Очакванията са той да се попълни след осребряване на активите на КТБ. Заради катастрофалното състояние на раздадените от банката кредити и най-вече проблемите с техните обезпечения и липсата на такива, от това перо не трябва да се очакват кой знае какви постъпления. Според заключението на одиторите, "коефициентът на покритие на дълга с валидни обезпечения, като се вземе предвид възстановимата им стойност, е едва около 2%". Това означава, че едва 2% от отпуснатите заеми могат да се покрият при продажба на заложените обезпечения.

Дупката във Фонда за гарантиране на влоговете трябва да бъде запълнена от самите банки, категоричен е бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров. Така със споделена отговорност те ще осигурят средства за изчистване на задълженията към клиенти на КТБ до 100 000 евро. Пред "Нова телевизия" Димитров подчерта, че подобен ход би бил в интерес на самите банки, защото в противен случай ще се намери кой да започне да ги отстрелва една след друга, което би било фатално за системата.