Кабинет, съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок, с парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт - тази възможност стана все по-отчетлива след поредния кръг политически консултации вчера. Така новото правителство ще повтори формулата на предшественика си.
Коалиционно споразумение няма да се подписва и представители на патриотите няма да участват в кабинета. По този начин ще бъдат туширани критиките на Брюксел за присъствието на крайната десница в следващото българско правителство, пише в. "Сега".

До договорката между ГЕРБ и ПФ се стигна след 4-часови разговори. ГЕРБ направи реверанс към бъдещия си партньор, като обяви, че фронтът не може да се приема като националистическа коалиция. "Смятаме, че определения като националистична формация не се отнасят към тях", обяви Румяна Бъчварова.

Ясни са и допирните точки между ГЕРБ, реформаторите и патриотите, въпреки че от РБ вчера отказаха коментар. Те са ревизия в енергетиката, преди да се реши за повишаване цените на тока, запазване на финансовата стабилност и разрешаване на проблема с КТБ. Сходство в позициите на трите формации има и в областта на данъчната политика. "Буквално сме пред подписване на програма за стабилно управление, така както се обединихме да се нарече", обобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той разсея съмненията, че ПФ ще даде рамо само срещу министерски кресла.

Симеонов категорично отрече възможността лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов да оглави военното министерство, а Поли Карастоянова - на туризма. Симеонов заяви, че и на експертно ниво няма да искат участие в правителството. Румяна Бъчварова пък обяви, че подписите на ПФ под управленска програма са достатъчна гаранция за подкрепа. ГЕРБ са се съгласили по искане на фронта Министерството на младежта и спорта да бъде закрито, а Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да се раздели на три.

Договорката с АБВ е за подкрепата на определени политики, една от тях е ревизията в енергийния сектор. ГЕРБ направи отстъпка по въпроса, след като и ПФ, и реформаторите настояват за проверка и анализ в сектора. "Приемаме настояването за ревизия и анализ на енергетиката, за да могат да се вземат най-правилните решения", обяви Бъчварова. По думите на Валери Симеонов на разговорите е демонстриран общ стремеж да се спре растежът на цената на тока. Представителите на ГЕРБ обаче заявиха, че не могат да се ангажират с това, защото решенията се вземат от ДКЕВР.

Срещу вдигането на тока са и от АБВ, които са успели да изтръгнат от ГЕРБ обещанието да преразгледат въпроса с АЕЦ "Белене", ако се появи потенциален инвеститор, но без разходване на държавни средства. "Ако се появи потенциален инвеститор, е възможно да се извади този проект на масата и да се водят разговори", коментира пред "Сега" Росица Янакиева от формацията на бившия президент Георги Първанов. Срещу строежа на АЕЦ "Белене" обаче категорично са освен ГЕРБ, така също и РБ и ПФ. Патриотите пък са извоювали от ГЕРБ ангажимента за цялостна проверка на акцизните предприятия като "ЛУКойл" и "Булгартабак".

Трите формации, които ще крепят следващото правителство - ГЕРБ, РБ и ПФ, нямат различия и по проекта "Южен поток". Всички те настояват газопроводът да се изгради според европейските правила и без руски монопол при доставките на синьо гориво.

Припокриване на позициите на реформаторите, ПФ и ГЕРБ има и по въпроса за размера на бюджетния дефицит. И според трите формации той не бива да надвишава допустимите 3%. В предложената от служебния кабинет актуализация на държавния бюджет за 2014 г. е заложен 4% дефицит. Затова вероятно тя няма да бъде одобрена, а ще бъде сериозно ревизирана.

ГЕРБ е приел позицията на националистите да се извади на светло цялата истина за КТБ, като се насрочи изслушване на управителя на централната банка Иван Искров, целия УС и надзорния съвет пред парламента, след което Искров да бъде сменен, съобщи Валери Симеонов пред "Сега". Според ПФ проблемът с КТБ трябва да се реши час по-скоро с минимално влагане на държавни средства, като за предпочитане е да не се стига до фалит. Румяна Бъчварова се съгласи, че случаят с КТБ трябва да бъде осветлен и да се стигне час по-скоро до цялата истина. За пълно разследване и връщане на кредитите, отпуснати от КТБ, настояват и реформаторите. Блокът е категорично против да се спасява банката с пари от хазната. Сходна е и позицията на АБВ.

Бъдещото правителство най-вероятно ще направи плахи стъпки за демонополизация на НЗОК. За това настояват реформаторите и националистите. Преговарящите от ГЕРБ са склонили да обсъдят въпроса, въпреки че не присъства в предизборната им програма. ПФ иска и въвеждане на диференцирано ДДС за учебници и лекарства. ГЕРБ обаче вече на два пъти отхвърля в предходния си мандат намаляване на ДДС-то за отделни групи стоки и е малко вероятно да промени позицията си.

ГЕРБ и националистите са се разбрали семейните помощи за деца да се отпускат до раждането на трето дете, а след това при определени условия. Тук ПФ прави отстъпка от първоначалната си позиция помощи да се дават само до второ дете като мярка срещу злоупотребата на ромите с майчинство. ГЕРБ са дали принципно съгласие и за друго предложение на фронта - за данъчно приспадане на 200 лв. на година за работещи родители на две деца. Менда Стоянова не коментира идеята в детайли, но уточни, че тя може да се въведе за сметка на премахване на освобождаването от данък на хората с най-ниски доходи, наложено от кабинета "Орешарски".