Химически вещества, използвани за касови бележки, увеличават риска от развитие на тежки заболявания като диабет, затлъстяване и дори рак, установиха учени.

Според изследването вещество, използвано за производството на хартия за касовите бележки, машините за кредитни карти и банкоматите, може да бъде абсорбирано в кръвообращението. Учените твърдят, че химикалът бисфенол-А може да наруши функционирането на хормони, увеличавайки риска от множество здравословни проблеми.

Веществото вече беше забранено в бебешките шишета в Европа заради опасения относно безопасността. То обаче продължава да се използва в повечето пластмасови опаковки, въпреки призивите за пълната му забрана.

Според американското изследване високата концентрация на бисфенол-А в термалната хартия на касовите бележки осигурява друг път на химикала да навлезе в тялото. Учените от университета в Мисури открили, че то може да навлезе в кръвообращението през кожата. Веществото се абсорбира по-бързо, когато се съчетава с други вещества, сред които слънцезащитен крем или сапун.

Учените предупреждават, че хората могат да погълнат веществото, ако си избършат устата след като са държали касова бележка, особено висок риск в ресторантите.