Министрите от евентуалния бъдещ кабинет, за който в момента текат междупартийни преговори, ще получават месечна заплата от над 3361,8 лв, изчислява "Монитор". За труда си членовете на МС прибират сума, равняваща се на 130 процента от възнаграждението на депутатите. След старта на 43-ото НС идната седмица на законотворците ще се полагат по 2586 лв. месечно.

"Строим "Хемус", иначе зачеркваме Северна България", е заглавието над интервю в "24 часа" с Екатерина Захариева, вицепремиер в служебното правителство. По думите й това е един от най-важните проекти, който има значение за икономиката на цяла Северна България. "Сами виждате - там, където няма свързаност, там където няма магистрали, бизнесът не отива. Когато има един инвеститор, от какво се интересува - имаме ли магистрала, летище, жп транспорт, има ли достъп до пазари? "Хемус" се свързва и с тунела под Шипка, с пътя Русе-Велико Търново. Това е важен път, за който трябва да се търсят средства", казва Захариева.

"Градски войни бавят големи проекти", алармира в заглавие "Преса". Битка в съда е на път да отложи за неопределено време изпълнението на най-чакания и значим проект на Столичната община - строежа на третия лъч на метрото. Две граждански организации вече обжалват решението на министъра на околната среда и водите от началото на септември, че няма нужда от екологична оценка за изменението на Общия устройствен план на София във връзка със строежа на подземната железница през центъра на столицата - от бул. "Владимир Вазов" до кв. "Красно село" в столицата.

"Пратили сме в екоминистерството информация от 200 страници със съдържание като на доклад за ОВОС. Тя е изготвена от лицензирани външни експерти и дава пълна картина как ще се отрази строежът на метрото върху водите, почвите, въздуха, шума, вибрациите, птиците и дърветата. Въз основа на нея министерството взе решение, че информацията е напълно достатъчна и отговаря на доклад за ОВОС", казва пред "Преса" шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

"Пенсиите няма да скочат, ако не вдигнем възрастта", категорично заявява пред "Стандарт" Иван Нейков, бивш социален министър в правителството на Стефан Софиянски и Иван Костов. "Вариантите, които се предлагат за плавно вдигане на пенсионната възраст, са много по-бавни от сегашното законодателство, а то предвижда всяка година стажът и възрастта да се увеличават с по 4 месеца. Вместо това ни се предлага увеличение по 2 и дори 1 месец само на година. Смятам, че намаляването на темпото, което ни праща някъде в 2036 г., е неприемливо. Нещата трябва да станат много по-бързо.

Защото ако се приемат подобни меки стъпки с по един-два месеца на година, реално не правим никакво увеличение на възрастта и няма да се постигне финансова стабилизация на фондовете в Националния осигурителен институт и намаляване на парите, които бюджетът дава на НОИ. За да може тези пари да отидат за здравеопазване, образование, инфраструктура. Сега над 2 млрд. лв. всяка година влизат в НОИ от бюджета, за да се изплащат пенсии", казва Нейков.

В интервю за "Труд" евродепутатът Илияна Йотова коментира: "БСП се държи най-коректно от всички поканени от ГЕРБ за преговори. От самото начало нашата позиция е ясна. БСП нито флиртува с евентуалните нови управляващи, нито изпада в някакъв тип зависимост от тях. В изборната нощ заявихме, че с 39 мандата, с това, че хората ясно показаха ъгъла след едногодишното управление на кабинета "Орешарски", няма как и няма защо да претендираме за ново участие във властта. Само допреди няколко месеца основният въпрос в България беше защо БСП управлява. Сега обаче този въпрос парадоксално е на път да се превърне във въпроса защо БСП не иска да управлява. Така че, ако ни поканят на разговори - нашият преговорен екип трябва да отиде. Не може да оставим и капка съмнение, че ще се държим като ГЕРБ по време на управлението на Орешарски."

"Монитор" цитира статистика, според която нацията ни се топи с по 40 000 души всяка година. Според прогнозите на НСИ през 2020 година населението ни ще падне под 7 000 000, а през 2035 година в България ще живеят 6 335 938 души. Причините за спада в броя на българите са ниската раждаемост, високата смъртност и емиграцията.

От страниците на "Телеграф" археологът проф. Николай Овчаров разказва подробности за новооткрития гроб на вампир и зар за игра на хазарт в скалния град Перперикон. Овчаров е категоричен, че дори в древността хората са играли хазартни игри, въпреки че те са били забранени от църквата.