В цяла България е въведено предупреждение за възможни опасни метеорологични явления, след като вчера ураганът Гонсало нахлу в Западна и Централна Европа, а на Балканите заваля сняг. Код оранжев е обявен в седем области у нас. В останалата част на страната е в сила жълт код. В Пловдив вече заваля силно, съобщава "Марица". В София вали слабо, но температурата се понижи значително.
В западните и централните части се очакват интензивни дъждове. В Източна България пък ще духа силен вятър. В три области – Кърджали, Ловеч и Велико Търново се очакват и дъжд и силен вятър. Възможно е повишение на речните нива, предупреждават от Министерството на околната среда и водите. Червен код е обявен за река Върбица в района на Златоград.

Днес валежите постепенно ще обхванат цялата страна, като по-интензивни ще бъдат на места в Западна и Централна България. Във високите полета на Западна България е възможно дъждът да се примесва със сняг. Вятърът в източните райони ще се задържи силен от юг-югоизток и там ще е все още топло и с по-малко валежи. Вечерта от югозапад валежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва и намалява. Максималните температури ще са от 7-8° в западните райони до 22-23° в крайните югоизточни райони. В София около 6°. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН.

Над Черноморието ще преобладава облачно време, главно в следобедните часове с валежи от дъжд. Ще духа силен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 21° и 23°. Температурата на морската вода е 16°-17°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. В планините ще бъде облачно, ветровито, ще вали дъжд, в масивите от Западна България над около 1500 метра – сняг. Вятърът ще е силен от запад, в масивите от Централна и Източна България от юг-югозапад. Температурите през деня ще се понижат. Максимална температура сутринта на височина 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра 2-3°. По-топло ще е в Родопите и Източна Стара планина. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца и през деня ще започне да се повишава.