Над страната ще настъпи съществена промяна на времето. Със силен вятър от северозапад ще нахлува студен въздух, предаде БГНЕС.

Оранжев код е обявен за 23 октомври в 7 области на Централна и Южна България заради интензивни валежи и бурен вятър.

Кодът е в сила за областите Ловешка, Благоевградска, Смолянска, Хасковска, Кърджалийска, Габровска и Великотърновска, като в последните три области дъждът ще бъде придружен от бурен вятър. В областите с оранжев код ще има значителни валежи с количество 15-30 л/кв.м, в Предбалкана локално до 50-60 л/кв. м. В Благоевградска област количеството валеж ще бъде 15-30 л/кв.м, локално до 40-50 л/кв.м., в Хасковско, Смолянско и Предбалкана – до 60 л/кв.м. Във Великотърновско, Габровско и Кърджалийско ще духа бурен вятър, като в Предбалкана ще бъде югоизточен с пулсации до 25-28 м/с, а в Кърджалийско – южен, с пулсации до 30 м/с.

За останалата част от страната обявеният код е жълт за валежи и силни ветрове. Над западните части от страната жълтият код е за интензивни валежи с количество до 40 л/кв.м в областите София град, София области, Пернишка, Кюстендилска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Видинска, Монтанска, Врачанска и Плевенска.

Над източните части от страната жълтият код е за силен вятър от юг-югоизток с пулсации до 24 м/сек в областите Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Сливенска и Ямболска. Валежите ще бъдат по-интензивни в Родопите и централните райони на страната.

Вероятни са повишения на водните нива почти в цялата страна, като по-съществени се очаква да бъдат в басейните: Дунавски басейн – подводосбори: р. Искър - прогнозираните водни количества за четвъртък ще са около и под средната многогодишна стойност, а за 24 и 25 октомври ще са над средната многогодишна стойност. В резултат на очакваните валежи, нивото на р. Искър ще се покачи по цялото й течение; р. Вит – горното течение; р. Янтра – горното течение; Източнобеломорски басейн – подводосбори: р. Тунджа – горно и средно течение; р. Марица – горното и средно течение; р. Арда – горното и средното течение; Западнобеломорския басейн – подводосбори: р. Места; р. Струма. Очаква се покачване на нивата на реките във водосборите над язовир Панчарево, реките Владайска, Лесновска, Батулийска, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля.

На места във високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг. Максималните температури ще са от 7-8° в западните райони, до 22-23° в крайните югоизточни райони.