Родители оставят бебето си само вкъщи, като го заключват, сигнализираха съседи на семейството от Сандански. Те твърдят, че малкият Божидар, който е на година и един месец, многократно е оставян сам, заключен в къщата, в която живеят родителите му Лиляна и Йордан П. в курортния град, пише struma.bg.

Последният случай е отпреди четири дена, тогава съседи, които за пореден път чули силния плач на бебето, подали сигнал на тел. 112. Това се случило в петък (16 октомври), но никой не се отзовал на сигнала. От 14.10 ч. до 16.30 ч. детето е оставено само, плачът му огласял цялата улица. Това не е първи случай с Божидар, той многократно е заключван от родителите си сам вкъщи, съобщиха живеещите в близост до семейството Бистра Николова, Калоян Илиев и Росен Стоянов.

„Аз лично звъннах на дежурния телефон 112. Разговарях с операторката, на която попаднах. Казах й, че подавам сигнал, че дете е заключено само в къщата и плаче вече от един час. Попитах дали може да разбием вратата и да влезем вътре, за да изведем детето навън и да го успокоим. Казаха ми да не влизаме, а да изчакаме да дойде полиция. Но полиция не дойде. Към 16.30 ч. се прибраха двамата родители. Изумена съм както от жестокостта на тези родители, така и от бездушието на работещите в системата на тел. 112. Хората от махалата недоумяват как може да се оставя само такова малко дете и да е заключено вкъщи. Вместо полицията без забавяне да дойде, да установи проблема и да окаже помощ, на следващия ден ме привикаха в полицията да давам обяснение защо съм подала сигнал. Пускани са жалби от съседите на семейството до „Социални грижи” в Сандански за проверка по случая с малкия Божидар, но няма резултат. Родителите продължават да заключват детeто в къщата само. Толкова ми е жал за това дете, което е беззащитно”, разказва Бистра.

От дирекция „Социални грижи” в Сандански съобщиха, че работят по случая с малкия Божидар. „Жалба е подадена до дирекцията от живеещи в близост до дома им. В случая се касае за дете, затова не можем да дадем коментар по случая”, това каза временно изпълняващият длъжността директор Ирина Велева.

Стана ясно, че на бащата Йордан е изпратена декларация, която той да подпише, че разрешава детето му да бъде настанено в дом за временно отглеждане. Декларацията обаче не е подписано от него и не е представена в дирекцията. Бащата Йордан е строител. Майката Лиляна е в отпуск по майчинство.

Според съседите преди около 2 г. Лиляна е загубила 4-месечно бебе, което се задавило със зърно от боб и починало, затова те са уплашени да не се стигне до нова трагедия.