Новата Европейска комисия с председател люксембургеца Жан-Клод Юнкер, която трябва да встъпи в длъжност в началото на ноември, беше одобрена от Европейския парламент.

Екипът на Юнкер получи 423 гласа от консерваторите от ЕНП, социалистите и либералите, които сформираха голяма коалиция в рамките на парламента. 209 евродепутати гласуваха против, а 67 се въздържаха. Така Комисията "Юнкер" получи по-лош резултат от тази на Барозу преди пет години, която беше одобрена с 448 гласа "за" и 137 "против".

Британските консерватори се въздържаха при гласуването, други евроскептици, сред които и ЮКИП, гласуваха против Комисията, както направиха и зелените и крайно левите. Но основните партии подкрепиха новия екип.

В речта си пред Европейския парламент преди гласуването Юнкер обеща да представи голям пакет от инвестиции за растеж на стойност 300 милиарда евро до Коледа, но също така заяви, че ще приложи бюджетните правила. "Ако ни дадете подкрепата си днес, ще представим пакета за заетост, растеж и инвестиции до Коледа", заяви Юнкер. "За тези, които мислят, че прекомерните икономии автоматично ще съживят растежа и ще създадат повече работни места, трябва да се откажете от тези идеи", призова той.

Сред своите приоритети Юнкер посочи и приемането на нови директиви за създаване на единен пазар за дигиталните услуги, нов енергиен съюз на ЕС с амбицията за превръщането му в "номер едно в света" в областта на възобновяемите енергийни източници и нов съюз на капиталовите пазари с всички страни членки на ЕС, който да стане факт до 2019 г. и да даде на компаниите, най-вече на малките, по-големи възможности да заемат пари, без да се обръщат към банки.

Юнкер каза още, че ЕС трябва да направи повече за справянето с проблеми като епидемията от ебола в Западна Африка, заплахата от групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия и вълната от имигранти от Средиземно море.

"Реагирахме едва, когато проблемът с ебола дойде до границите на ЕС. Трябваше да действаме много по-рано", заяви Юнкер. Той обаче не спомена кризата в Украйна, която увеличи напрежението с Русия.

Юнкер каза още, че до края на мандата на Комисията през 2019 г. няма да бъдат приемани нови страни членки. "Не искам да лъжа хората и народите. Не трябва да създаваме впечатление сред страните кандидатки, че могат да станат членки в идните пет години. Няма да има нови членки през този мандат, това е невъзможно", заяви Юнкер.

Комисарите бяха подложени на изтощителни кръстосани разпити по време на индивидуални изслушвания в Европейския парламент. Юнкер промени някои от номинациите си след противопоставяне на евродепутатите.

Юнкер е от основния дясноцентристки блок Европейската народна партия (ЕНП), който спечели европейските избори през май. Той създаде новия пост на първи заместник председател, номинирайки Франс Тимерманс от Холандия, с когото работи от дълги години. Една от ключовите задачи на Тимерманс ще бъде въпроса за субсидиарността – въпроси, които могат да бъдат решени най-добре на национално, а не на паневропейско ниво.

Великобритания и други страни членки призоваха Комисията да намали бюрокрацията и да предостави повече правомощия на националните правителства. Тимерманс ще отговаря и за устойчивото развитие, поискано от евродепутатите по време на изслушването на кандидат комисарите. Другите заместник председатели ще контролират някои други ключови области като бюджета на ЕС, работните места, растежа и енергетиката.

Британецът Джонатан Хил ще бъде еврокомисар по финансовите услуги, контролиращ банките. Той премина през тежко изслушване и евродепутатите поискаха да отговори на допълнителни въпроси.

Юнкер изрази съжаление, че само две страни от еврозоната са запазили рейтинга си от ААА – Германия и Люксембург. "Бих искал ЕС да се сдобие със социален рейтинг ААА, това е точно толкова важно, колкото икономическият и финансов рейтинг от ААА", заяви той. Юнкер обеща да прекрати "силозите" в Комисията - "комисари, работещи в своята област при закрити врата, което е доста провинциален подход". "Големият губещ от тази нова структура съм аз. Делегирах много от моите правомощия на председател на заместник председателите", отбеляза Юнкер.

Подложен на натиск от евродепутатите, той номинира различен кандидат от Словения, Виолета Булц, на поста еврокомисар по транспорта. Бившата премиерка на Словения Аленка Братушек беше единственият кандидат, отхвърлен от депутатите. Той също така номинира словака Марош Шефчович за заместник председател, отговарящ за енергийния съюз, правейки още една отстъпка пред евродепутатите.