Ако в момента вземем решение за наказание, то ще бъде нарушение на процедурата, което означава, че ще падне в съда.

Това заяви служебният министър на образованието Румяна Коларова на брифинг в МС относно това дали има дисциплинарни наказания в 4-то помощно училище във връзка със случая на Ана-Мария, предаде БГНЕС.

Коларова обясни, че МОН е получило писмените обяснения на директората на 4-то помощно училище. Комисията ще обсъди всички документи и ще вземе решението си. Искаме да спазим процедурата, защото всяко нарушение на процедурата дава основание за обжалването на решението, добави служебният министър.

Тя съобщи още, че Министерския съвет е приел Стратегия за развитие на професионално образование и обучение и Национална стратегия за повишаване и насърчаване на грамотността 2014-2020 г.

От 2012 г. грамотността и повишаването и е залегнало като приоритет в рамките на ЕС и сме поели ангажимент. Национална стратегия за повишаване и насърчаване на грамотността 2014-2020 г. е изключително важна, като се има предвид и негативните тенденции, свързани с нивото на грамотност сред децата и възрастните българи, каза Коларова. Стратегията е била предмет на няколко публични обсъждания през последните 2 месеца и половина. Предстои в рамките на 6 месеца изготвяне на план за действие.

Няколко екипа и политически ръководства са работели по Стратегията за развитие на професионално образование и обучение. При изработването на стратегията са били взети предвид активното участие на всички заинтересовани страни и по-точно бизнеса. Прилагането на стратегията е свързан и със съвместен проект с Швейцарското правителство, който ще стартира в следващите седмици.