Борбата със затлъстяването е споделена отговорност на обществото. Това коментира пред Фокус диетологът проф. Донка Байкова. По думите й основната роля при борбата със затлъстяването при учениците е на родителите.

„Майката сутрин, макар и забързана, би трябвало да осигури една, това е нашата препоръка, топла закуска или нещо бързо направено, но закуска, сутрешна закуска за своето дете и да е спокойна, че го е заредила с енергия за умствена дееспособност", посочи Байкова. Тя допълни, че в голямото междучасие, ако бюфетът наистина предлага едностранчиви, еднотипни подкрепителни закуски, все тестени изделия от една и съща група, би трябвало майката наистина да сложи и подкрепителната закуска като филийка пълнозърнест хляб с някакъв пастет от извара, парченце сирене или кашкавал, с филенце от месце или рибка и да му сложи една ябълка, даде пример Байкова.

„Оказва, че ние направихме чудесна Наредба № 37, но тя не заработи за ученическото хранене и подкрепителното в това число”, изтъкна тя. Донка Байкова бе категорична, че в училищата задължително трябва да се продават измити сезонни плодове и зеленчуци.