The Washington Times излиза с анализ, посветен на следизборните процеси в България. В него се констатира, че в страната ни цари коалиционно объркване и че това може да дестабилизира политическата система в страната.  Според вестника най-вероятно след края на преговорите в страната ни отново ще има кабинет на малцинството.

Изданието припомня, че през последните 18 месеца гласоподавателите в България отидоха до урните три пъти – два пъти за парламентарни избори и веднъж за евроизбори.
„Поредните избори отново бяха белязани от ниската избирателна активност от малко над 51% - подобна на тази от парламентарните избори през 2013 г., пише The Washington Times, цитиран от "Фокус". Изданието прогнозира, че докато коалиционните преговори продължават, най-вероятното правителство е кабинет на малцинството на най-голямата партия (която има само 35% от местата) – третото правителство на малцинството след 2009 г.

„Със силно фрагментирани резултати последните избори за парламент имат потенциала да дестабилизират политическата система на страната”, коментира още The Washington Times. Вестникът припомня, че в парламента бяха избрани осем парти и коалиции и заключава, че това го прави най-разединеният в демократична история на страната.

Междувременно се очаква нова от втория кръг на преговорите за съставяне на правителство. Късно във вторник той стартира с тайна среща между лидерите на ГЕРБ и тези на партиите в Реформаторския блок. След нея не се стигна до решение за подписване на коалиционно споразумение, но двете сили отчетоха сближаване на позициите си.

Няколко часа по-рано БСП обяви готовност да се включи във втория тур на преговорите.