Депутатите ще получат първите си заплати още преди да са положили клетва.В петък по картите на избраниците ще бъдат преведени начислените пари от деня на избора им - 5 октомври, до края на месеца.

Първото заседание на Народното събрание е насрочено за понеделник (27 октомври). Стартовата заплата на парламентаристите ще е 2586 лв. Изчислена е върху данните на статистиката за средната заплата в обществения сектор през последния месец от второто тримесечие - юни. Все още не е излязла информацията за периода юли-септември. Когато това стане, депутатската заплата най-вероятно ще се увеличи още.

"Преса" научи, че за октомври пратениците на народа в събранието няма да получат така наречените пари за представителни разходи. Този допълнителен "бонус" е 2/3 от заплатата им, или 1724 лв., които се раздават в пликове, без да се плаща данък върху тях. Причината за орязването на тези средства за октомври е, че все още не са структурирани парламентарните групи, няма и комисии. Всъщност въпросните 2/3 към заплатите са за плащане на експерти и сътрудници.

Някои от избраниците ще вземат и по две заплати за октомври, установи проверка на "Преса". Зам.-кметът на Враца Красимир Богданов, който влезе в парламента от Патриотичния фронт, призна: "Подавам молба за напускане на 24 октомври. Все още съм в общината, изпълнявам си задълженията." Доктор Димитър Шишков от РБ е минал на граждански договор в пловдивската болница и няма намерение да се отказва от практиката на уролог. Според юристи той няма право на това (само юристи и хабилитирани лица могат да работят и по професиите си, докато са депутати). С проф. Радослав Гайдарски имаше подобен казус, докато беше депутат. Тогава той обясни, че ходи да оперира без пари, за да поддържа формата си.