Почти двойно ще бъдат увеличени заплатите на председателя и на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Съставът на комисията вече ще се избира от парламента и от името й отпада определението "държавна". Това е записано в проект за промяна на Закона за енергетиката, подготвен от икономическото министерство, който бе пуснат за обществено обсъждане днес, съобщава "Труд".

Според сегашния закон членовете на ДКЕВР получават 85% от три средни месечни заплати в сектор "Енергетика" по данни на НСИ. В момента това прави 4505 лв. Според проектозакона в бъдеще те ще се разписват за сума, равна на 90% от 5 средни заплати, което е 7951 лв. месечно. Заплатата на председателя на ДКЕВР пък става 8393 лв. при 4929 лв. сега. Това е повече от заплатата на президента, председателя на парламента или на премиера.

БГНЕС припомня, че на 25 септември представители на Граждански контрол замериха председателя на ДКЕВР Светла Тодорова с яйца по време на заседание на Комисията. Това стана само няколко дни след като Тодорова предложи увеличаване на цената на тока с 10 на сто.