Добивът на петрол на групировката "Ислямска държава" (ИД) възлиза на 800 милиона долара на година или два милиона долара на ден, сочат изчисленията на американския кабинет IHS.

"Терористичната групировка...е способна да генерира значителни приходи дори оползотворявайки само част от петролния си капацитет на територията, която контролира, и продавайки петрола, който добива с голяма отстъпка на черния пазар", подчертава IHS в комюнике.

Американският кабинет счита, че ИД контролира капацитет за добив в размер на 350 000 барела дневно, но добива само 50 000 – 60 000 барела дневно, които след това продава на черния пазар на цена между 25 и 60 долара за барел (средно 40 долара) или доста под обичайните цени на международните пазари. В момента цената на петрола сорт Брент е около 85 долара на барел.

Продажбите на петрол на ИД стават "главно чрез камиони по контрабандните канали през турската граница", отбелязва IHS. "Петролът захранва военната машина на ИД, най-вече военните коли, жизненоважни за придвижването на членовете й и за бойните й възможности" и "финансира пряко многобройните дейности" на групировката, подчертава кабинетът.

За сметка на това възможностите за рафиниране на ИД не са ясно установени. IHS счита, че те са по-скоро ограничени до мобилни единици, покриващи главно собственото потребление на групировката.