Софийският районен съд (СРС) не даде ход на делото срещу Петър Драшков, Даниела Малинова, Ивалина Трифонова-Янакиева, по обвинение за измама в особено големи размери, предаде БГНЕС.

Така след 6 години разследване делото за фалшивия подпис на експремиера и бивш кмет на София Бойко Борисов ще направи втори опит да тръгне в съда на 4 ноември. Причина за отлагането стана служебната ангажираност на един от адвокатите и това, че една от подсъдимите не бе получила в необходимия срок препис от обвинителния акт. Това е делото за имотна измама, добила известност като "Златното пате" и е още от 2008 година. Тогава Бойко Борисов като кмет на София съобщи, че някой е фалшифицирал подписа му и така е прибрал общински имот от 14 дка в столичния квартал "Стрелбище". По делото днес като свидетел се яви и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Сегашният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също е в списъка на свидетелите.

Прокурорът Иван Петров обясни какво е затруднило разследването и случай от 2008 г. влиза едва 2014г. в съда. "Първо излязоха доста и най – разнообразни данни за злоупотреби с имоти общинска собственост, на следващо място излязоха данни за наличие на организирана престъпна група в тази насока и разследването беше поето от по-горестояща прокуратура за един период от време. От първоначалното дело до момента са изработени четири дела, от които три от тях са в съд", каза прокурорът.

В обвинителния акт се твърди, че за времето от 1 април до 4 август 2008 г., Петър Драшков е извършител. Той в съучастие с Малинова и Янева, като помагачи е заблудил Емил Димитров, за да набави имотна облага. Това станало като Драшков му казал, че ще продаде на "Медикет" АД правото на собственост над имот в София, ж.к. "Стрелбище", с площ 14 063 кв.м. С това причинил имотна вреда на другиго – "Симеон-2" ООД, в размер на 5 милиона евро, с левова равностойност 10 милиона лева. По делото към момента са предвидени за разпит 12 свидетели и 2 вещи лица.