Паметникът на Димитър Благоев - Дядото, патрон на Благоевград и основател на Българската социалдемократическа партия (БСДП), която по-късно се преименува на Българска комунистическа партия (БКП), осъмна тази сутрин боядисан като Дядо Мраз.
Паметникът, намиращ се между Драматичния театър и Общината, е боядисан в червено. Нарисувана е бяла брада, а под името на Димитър Благоев пише "Дядо Мраз".
Не са известни извършителите на проявата.
Боядисването и поставянето на символи на паметници, свързани със социалистическото минало на страната, започва да се превръща в тенденция.
В началото на ноември младежи боядисаха в синьо и розово паметника пред централата на БСП в София.
На 22 септември, Ден на Независимостта, паметникът на Альоша в Пловдив осъмна с огромно червено наметало и черна кърпа върху очите.
На 21 август Паметникът на съветската армия в София беше оцветен в розово и отдолу беше изписано "България се извинява" на чешки и български език, по повод 45 годишнината от инвазията в Чехословакия.
Същият паметник беше изрисуван с ярки цветове две години по-рано, когато някои от войниците бяха изобразени като супергерои от американски комикси, а други отново като Дядо Мраз.