От есента на 2013 г. Русия се е опитвала да въвлече Варшава да предприеме военна операция в Украйна, подобно на постмодерно повторение на историческата подялба на Полша. Това твърди доскорошният полски министър на външните работи Радослав Шикорски, цитиран от американското издание “Политико”.

“Той искаше да участваме в тази подялба на Украйна. Путин искаше Полша да изпрати войски там. Такива сигнали ни бяха изпращани... Ние от години знаехме, че мислят по този начин", разказва Шикорски, цитиран от автора Бен Джуда, един от известните анализатори на сегашното управление в Москва.

“Това бе едно от първите неща, които Путин каза на моя премиер Доналд Туск, когато той посети Москва. Каза, че Украйна е изкуствено създадена държава, че Лвов си е полски град и защо да не уредим нещата заедно. За щастие, Туск не отговори. Той знаеше, че ни записват”, допълва Шикорски за разговорите с бившия премиер, който скоро ще стане председател на Европейския съвет на мястото на Ромпуй. Самият Шикорски, който от края на септември оглавява Сейма във Варшава, бе сред обсъжданите имена за нов ръководител на дипломацията на ЕС.

Алармата се е включила в полското външно министерство преди малко повече от година. “Научихме, че Русия пресмята кои райони ще ѝ бъде изгодно да вземе”, казва Шикорски. По думите му Кремъл си харесал Запорожието, Днепропетровск и Одеса и преценил, че Донбас не си струва да бъде включван в Русия.

Както Шикорски, така и шведският му колега Карл Билд смятат, че десетилетия напред ни очаква военна заплаха от Русия. “Разговарял съм с генерали от НАТО и те мислят като мен – че Путин е готов да доведе нещата до краен предел или дори да прекрачи границата, за да се прекършим”, казва Шикорски.