Българският патриарх Неофит благослови българите и страната за Рождество Христово в катедралния храм "Св. Александър Невски".

Патриарх Неофит отслужи снощи празничното вечерно богослужение за Бъдни вечер в катедралния храм "Св. Александър Невски". Десетки вярващи изпълниха храма.

В словото си патриарх Неофит припомни евангелския разказ за Раждането на Младенеца Христос и новата заповед, която Спасителят ни завещава "да любите един другиго". "Срещата ни с Господа съгрява душите ни и ни обогатява с възвишени чувства и стремления. Затова нека разгорим още по-силно пламъка на нашата православна вяра и любовта си към родната ни света Църква. Да се трудим усърдно с дела на добротворство и благоволение между хората. Да проявяваме повече обич, състрадание и милосърдие към нашите ближни, които са в нищета, болест и скърби. Да изпълним християнския си дълг към тях, да облекчим съдбата им, за да бъде рождественската ни радост пълна. Отечески благопожелавам на възлюбените чеда на светата ни Църква в Родината и извън нея здраве и дългоденствие, радост в Иисуса Христа, благопреуспяване в живота и душевно спасение", завърши словото си патриарх Неофит.

В деня на Рождество Христово Църквата пее: "Твоето Рождение, Христе Боже наш, огря света със светлината на познанието, защото при него служителите на звездите чрез звезда се учеха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и Тебе да признават за Изток от горе. Господи, слава на Тебе!".

Сред гостите на тържественото богослужение бяха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски, който призова да бъдем по-смирени на този ден. В храм-паметника "Св. Александър Невски" бе и председателят на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев, заедно с неговото семейство.

"Това е най-големият празник и на този ден трябва да бъдем по-усмихнати, смирени и да сме изпълнили коледния си пост, защото той ни помага да се покаем и да пречистим душите си", каза пенсионерката Екатерина, която бе дошла на тържествената литургия, водена от силната си вяра. Екатерина смята, че вероучението трябва да се въведе в училищата, за да могат децата от малки да израснат с идеята за Бога и любовта. "Вярата е моят живот и тя ми дава смисъл. Заради нея няма ден, в който да не ми се живее, или да няма какво да правя. Обличам си новата рокля и идвам на църква, за да се помоля", сподели Екатерина и пожела на целия български народ здраве, щастие и благоденствие.