Квесторите на Корпоративна търговска банка /КТБ/ внесоха в Българската народна банка /БНБ/ докладите за извършения одит на финансовото институция, която от юни е поставена под особен надзор, предаде БГНЕС.

Одитните доклади за състоянието на КТБ са изготвени от "АФА" ООД, "Делойт Одит" ООД и "Ърнст енд Янг Одит" ООД. В тях се съдържа анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ АД.

Драмата в КТБ започна през юни, когато банката беше поставена под особен надзор заради невъзможността да изпълнява своята дейност като финансова институция. Последваха противоречиви изявления от страна на регулатора в лицето на управителя на Българската народна банка Иван Искров, който първоначално твърдеше, че от КТБ липсват значителни суми. Впоследствие се оказа, че тази информация не отговаря на истината, което нанесе сериозен удар върху имиджа на централната банка.

На 28.07.2014 г. прокуратурата обвини задочно Цветан Василев за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. В същия ден за Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система (ШИС). Той беше обявен за издирване и в информационната система на Интерпол.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров излезе с инициатива по КТБ, с което предизвика недоумение сред мнозинството икономисти и финансисти. Те са единодушни, че това не влиза в неговите компетенции.

Един от основните акционери в КТБ - Оманският държавен резервен фонд, обяви намерението си да работи за разрешаването на проблемите в банката.

На фона на неизвестността около КТБ, която преди кризата беше четвъртата по големина финансова институция в България, се засили недоволството сред вложителите в нея. Хиляди клиенти на банката почти всяка седмица излизат по улиците в големите градове и протестират срещу бездействието на властите. В София протестиращите се събират пред сградата на БНБ.

Група експерти финансисти сформираха консултативен съвет, който на направи експертни предложения за излизане от кризата на КТБ. След едно от поредните обсъждания в съвета Сашо Дончев съобщи, че на 21 септември гуверньорът на БНБ Иван Искров ще представи цялостен доклад за Корпоративна търговска банка. Това предизвика мълниеносната реакция на БНБ, които обявиха, че не става дума за 21 септември, а за 20 ноември

Днес от БНБ не посочват кога и какво ще бъде публикувано от одитните доклади. Според различни източници във финансовите среди се предполага, че във вторник и сряда УС на БНБ ще се запознае с докладите и вероятно в сряда, най-късно в четвъртък ще съобщи за намеренията си. Досега гуверньорът Иван Искров нееднократно е заявявал, че решението за КТБ трябва да е политическо.