Предстоят прекрасните Коледни празници. Но с тях ни очаква и голямото празнично преяждане. Всички знаем колко е трудно да сме на трапезата и същевременно да се опитваме да пазим линия. Трудно е да се лишим от която е и да е гозба в името на добрата фигура, тъй като всичко изглежда апетитно, а и празничната атмосфера предразполага към отпускане.
Ако сте на диета и се борите с мазнините, полепнали по проблемните зони, вероятно правите някои често срещани грешки, които спомагат за натрупване на излишни килограми. Предлагаме ви няколко съвета, които ще са ви от полза, за да съумеете да запазите форма и да не натрупате допълнителни килца.
Не прегладнявайте! Никога не допускайте да огладнеете прекалено много, независимо дали сте у дома, на гости, или пък на празнично събитие. Ако усетите, че нещата отиват към все по-засилено пристъргване в стомаха, започвате да си мислите за претрупан сандвич, торта или пищен домашен кейк, а щом зърнете храна ви се иска да я погълнете за по-малко от минута.
В крайна сметка това и се случва. Борбата с глада в такива случаи е психологическа. Мозъкът ви иска инстинктивно да натрупа колкото се може повече запас, за да запуши празната дълбока дупка, зейнала в стомаха ви.
Преди да отидете на парти, хапнете нещо малко. Шансовете да седнете и да нападнете храната още от вратата са малки. За да съумеете да предпазите стомаха си от прегладняване, докато преминете към празничната вечеря, похапвайте нещо леко и здравословно преди това.
Така и аперитивът ще ви достави повече удоволствие. Пийването на гладно не е особено препоръчително. Най-добрият вариант е да хапнете нещо, богато на протеини, ненаситени мазнини или порция свежи зеленчуци.
Случвало ли ви се е да бъдете на парти или на гости, където менюто е доста оскъдно и в крайна сметка си тръгвате гладни? Ако отговорът е да, тогава е добре да се подготвите предварително. Ако ви предстои подобно гостуване, пригответе нещо от вкъщи по вашия вкус. Така ще сте сигурни, че ще опазите добрия си хранителен режим, линията си, а и ще допринесете нещо за обогатяване на трапезата. А и ще зарадвате домакините с вниманието си!
Не препълвайте чинията си! За да се опазите от преяждане ползвайте малка чиния. Това ще ви помогне да ограничите приема на излишни калории. Пълната малка чиния създава впечатление, че не сте се лишили от нищо и сетивата ви ще са удовлетворени.
Не правете грешката задължително да опитате от всички хранителни предложения. Преди да напълните чинията си се поинтересувайте какво е менюто. Помислете коя от храните бихте оценили най-високо по десетобалната система и вземете онези ястия, които оценявате с 9 или 10. Така ще се предпазите от излишното тъпчене.
Не се поддавайте на постоянното подканване на вашия домакин да си пълните чинията още веднъж и още веднъж, да опитате от това и от онова… Всички знаем, че е важно да не обиждате домакините, особено ако това са родителите ви или тези на съпруга ви, но вашата фигура е на първо място, нали? Дръжте в близост до основната си порция една допълнителна, пълна със свежа салата или задушени зеленчуци, например. Така ще имате извинение, което да ви помогне в борбата с преяждането.
Не сядайте в близост до особено примамлива храна! Внимавайте къде ще се настаните на празничната трапеза. Когато сте заобиколени от апетитни ястия и приятна компания лесно може да се изплъзне мярката. Вместо да се тормозите като седите срещу любимото си свинско с картофи, например, постарайте се да избирате място, от което гледката не е толкова съблазнителна. Така няма да дразните сетивата си.
Вместо това седнете в близост до здравословни ястия. Дано на масата има и такива! В такъв случай ще можете да си позволите и допълнителна порция. Фокусирайте се върху социалния аспект на събитието. Разговаряйте, смейте се, общувайте повече. Отвличането на вниманието от храната също помага в борбата с килограмите и преяждането.
Избягвайте злоупотребата с алкохола по празниците! По време на продължително събитие или протяжно събиране с роднини, свързано с изобилие от храна и питиета, е много трудно човек да съумее да запази мярка. Знаете, че алкохолът е калоричен и е пречка в борбата с теглото. Така че се опитайте да не прекалявате с броя питиета. Също така алкохолът провокира апетита и ставате по-склонни да прекалите и с храната!
Не дояждайте порциите, само за да не изхвърляте храна! Ако сте домакиня и ви е свидно да изхвърлите остатъците, ще ви разберем. Разхищението на храната е ужасно, но ако продължавате да дояждате порциите след като партито приключи, никога няма да успеете да се преборите с килограмите.
Опитайте се да следвате тези съвети! Борбата с наднорменото тегло е трудна, но тези трикове ще ви помогнат да запазите линия без особено драстични лишения!