Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която се противопоставя на направени, според съвета, внушения и коментари от лидера на ДСБ Радан Кънев.

В предаването "Панорама" по БНТ в петък Кънев заяви, че, за да се постигне основната цел на съдебната реформа - законност и върховенство на закона трябва да бъде "изкъртено мафиотското влияние от Висшия съдебен съвет и прокуратурата".

По този повод тази сутрин е било проведено спешно заседание на съвета, на което е бил обсъден и текстът на декларацията, съобщи "Правен свят".

"Недопустимо е представител на политическа партия, която ще участва в работата на Народното събрание и ще определя основните политики в дейността на държавата през следващия парламентарен мандат, да отправя подобни коментари и обвинения", се казва в позицията на съвета.

И още: "Подобни безотговорни нападки и обвинения поставят под съмнение не само независимостта, но и легитимността на съдебната власт, чийто висш ръководен орган е Висшия съдебен съвет. Обвинявайки Висшия съдебен съвет и Прокуратурата на Република България, като част от съдебната система, в "мафиотско влияние", на практика се заявява, че България не е демократична и правова държава, която се управлява според Конституцията и законите на страната."