Правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постове на партиен принцип, а ясна програма за действие. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Според държавния глава България има нужда от работещ парламент и правителство, избрано от него. Плевнелиев подчерта, че е впечатлен от добрия тон и конструктивния подход в първия кръг от преговори по съставяне на ново правителство.

Радвам се, че се влиза в конкретика по важните теми за държавата, приоритетите и спешните реформи. Същевременно, това е само началото на един процес, който се надявам да се ускори и да приключи колкото може по-бързо, каза той.

Плевнелиев за пореден път заяви, че за него няма вариант за нови избори, а народът много ясно е задал посоката в 43-ото НС, да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство.

Това, че има конструктивен подход и се демонстрира смирение е добре, но не е достатъчно. Народът иска да види конкретните резултати, които да ни водят към работещи институции и повече стабилност, каза Плевнелиев. Това, според него, означава успешно приключване на преговорите, както и правителство, което да поеме реформите, проблемните казуси и перспективните за нацията въпроси и да ги движи ефективно и бързо.

Президентът посочи, че очаква втори кръг от преговори, който да се проведе по същество. Ако има план за действие, който е разумен и смислен за България, той трябва да бъде подкрепен независимо от това какви са партийните различия, добави Плевнелиев.