Опасен вирус ще ни разболява, преди да дойде грипът в края на ноември. Болестта трае поне 10 дни, като острата фаза е през първата седмица. Засяга целия организъм, протича с температура, гадене, повръщане, диария, мускулни и ставни болки, кашлица.
Особено опасен е вирусът за децата, при всяко пето хлапе се стига до усложнения, като най-често те са пневмония, бронхит или бронхиолит. „Възможно е обаче да се стигне и до менингит“, обяснява за „Преса“ началникът на детското отделение на Инфекциозната болница в София д-р Атанас Мангъров. Според него първите болни от грип ще се появят едва в края на ноември, но епидемията няма да започне преди Нова година.

„Това е нов ентеровирус и затова има много заразени“, обясни д-р Мангъров. Според него може би става дума за върлуващия в САЩ „Д 68“. „В над 40 щата вече е обявена епидемия, така че е възможно да е стигнал и до България“, посочи той. Дали е точно този вирус, ще стане ясно до две седмици, когато се очаква да е готов резултатът от проба на момче с менингит. „Всъщност няма значение кой точно вид ентеровирус ни разболява, тъй като лекуваме само симптомите“, добави медикът.

През миналата седмица заразени са били 50 на всеки 10 000 души, но се очаква да се увеличат. В момента те са най-много в Габрово - 146 на 10 000 население, и в Плевен - 101. Висока е заболеваемостта и във Велико Търново, Русе, Стара Загора, Шумен и Пловдив. Епидемия се обявява при над 200 болни на 10 000.