Ваксинацията на животните срещу болестта „син език” ще бъде напълно безплатна, съобщи д-р Стефан Дренски от Областната дирекция по безопасност на храните Сливен пред Фокус.

За да се възползват от ваксините, които ще бъдат осигурени от Агенцията по безопасност на храните, животните трябва да бъдат маркирани. Ваксинацията ще започне напролет и ще бъде ежегодна. Това е единственият начин да се пресече разпространението на заболяването, обясни експертът.

Със застудяването на времето, случаите на новозаразени животни в планинските райони са единични. В полето и Предбалкана, където още е топло има по-чести случаи. В Кермен 400 са новозаразените животни. Общо 66 населени места от Сливенска област са засегнати от заболяването „Син език”. Поразени напълно от болестта са три общини от Сливенска област: Котел, Твърдица и Сливен.

Засегнатите стада са 97. Общо на територията на областта са болни 19 760 животни. Умрели от болестта до момента са 2 400. Техните стопани ще получат компенсации. Средната компенсация за една загинала овца е 2.36 лв на килограм живо тегло.