Има хора, които не си плащат с години сметките за електроенергия и въпреки че са натрупали 23 000 лева дълг към ЧЕЗ, продължават да имат ток. Действието се развива в Ботевград.
Цоко живее с 15-членното си семейство на социални помощи в апартамент в ромската махала в града, пенсионер по болест е и не плаща ток вече 10 години. Нямал финансовата възможност да го направи. За това време той натрупва 23 000 лв. задължения към ЧЕЗ, съобщава Нова телевизия.

От Енергото твърдят, че правят постоянни проверки на място и спират некоректните платци ежедневно. От 95 апартамента в блока, 58 плащат без закъснение. Съседите на Цоко посрещат служителите на ЧЕЗ на нож и с камъни.

Проблемът с длъжници на ЧЕЗ съвсем не е нов и непознат. Под засилен полицейски контрол през 2011 година стотици жители на ромския квартал се събират на автомагистрала „Хемус”, готови да блокират движението. Причината е, че три блока няколко дни са били без ток заради неплатени сметки от по няколко хиляди. Нередовните платци смятат, че някой надписва сметките им.

От Енергото мислят, че към момента са прекъснали тока на всички със задължения в 48 блок. Възниква обаче въпроса как тогава Цоко продължава да е включен и да трупа още над своите 23 000 лева дълг. От ЧЕЗ не изключват възможността ромите отново да са се свързали незаконно.

За да спрат тази практика, от ЧЕЗ опитват да изнесат електронните табла на високо, но тогава правозащитните организации завеждат дела за това, че ромите са третирани по различен начин. По въпроса се чака и европейската комисия. Дотогава и Цоко, и съседите му намират аргументи да не плащат.

"В този случай не трябва да се винят само ромите и ЧЕЗ. Правилата в държавата се определят от политиците, които са създали такива правила и заради тях следва такава анархия. Закони трябва да има за всички”, коментира кметът на Ботевград Георги Георгиев.