Ученият, който с помощта на ДНК тест установи самоличността на легендарния престъпник Джак Изкормвача, е допуснал фундаментална грешка, пише днес британският всекидневник "Индипендънт".
Същият вестник в началото на септември съобщи сензационната новина, че самоличността на прочутия лондонски сериен убиец Джак Изкормвача е разкрита повече от 120 години след зловещите престъпления, извършени от него. Сега "Индипендънт" уточнява, че ученият, който с помощта на ДНК-тест е определил кой е Джек Изкормвача, е допуснал "грешка в номенклатурата" при използването на ДНК база данни за установяване на съвпадения. Грешката вече посочили няколко учени, в това число и професор Алекс Джефрис, изобретателят на генетичната дактилоскопия.

Престъпникът, както писа в първата си публикация "Индипендънт", бил 23-годишният полски имигрант Аарон Космински. Разкритието е било направено след ДНК анализ на шал, принадлежал на една от жертвите на Джак Изкормвача. Шалът бил напоен с кръв, но съдържал и следи от семенна течност на убиеца. Космински починал през 1899 г, но въпреки че е бил заподозрян, срещу него не са били събрани достатъчно доказателства и той така и не е бил осъден.