На 20 октомври Софийски градски съд ще заседава по делото за жестоката смърт на студента по медицина Михаил Стоянов. Момчето бе убито в Борисовата градина в столицата преди 6 години.

Делото за убийството започна на 18 октомври 2013 година. Пред съда за смъртта на момчето, което бе пребито жестоко и убито на 30 септември 2008 година в Борисовата градина, отговарят Александър Георгиев и Радослав Кирчев.

БГНЕС припомня, че през април съдът изслуша записи от СРС-та по делото за убийството на студента. Тогава, почти шест години след жестокото престъпление, майката и братът на Михаил чуха откъси от самопризнанията на обвиняемия Радослав Кирчев, в които той разказва детайли от нощта на нападението. В съдебната зала бяха излъчени и тайно направени през 2010 г. записи на другия обвиняем Александър Георгиев, който предупреждава свой приятел, че скоро ще бъде потърсен от полицията и го инструктира какво да каже по време на разпита, така че показанията им да не се разминават.

До първите съществени резултати от разследването на убийството на Михаил Стоянов криминалистите достигат едва през 2010 г., когато са засечени сигнали от СИМ картата от телефона му. Именно тогава полицията достига до групата на двамата обвиняеми. Защитниците на двамата обвиняеми поискаха от съда записите от СРС-та да бъдат заличени като веществени доказателства по делото. От своя страна, прокуратурата настоя това да не се случва, а записите да бъдат изчистени от странични шумове, за да се чуват по-отчетливо.

Според прокуратурата двамата обвиняеми за убийството Радослав и Александър са били част от "наказателна бригада", която е гонела и нападала хомосексуалисти от Борисовата градина. И именно след такова нападение и жесток побой през 2008 г. на място умира 25-годишният студент по медицина Михаил Стоянов.