Банки се готвят да вдигнат лихви по депозити, да обявят нови промоции, както и атрактивни планове за преструктуриране на стари кредити, научи "24 часа" от източници във финансовите среди.

Причината е, че някои трезори се надяват така да привлекат част от депозантите в КТБ, както и част от собствениците на "здрави" кредити.

Тези намерения са свързани с това, че според повечето прогнози поставената под специален надзор от лятото

КТБ ще остане без лиценз до края на този месец, а вероятно и по-рано

Окончателният одит ще е готов днес и ще бъде внесен в БНБ. Централната банка трябва да вземе решение в зависимост от доклада и от наличието на легитимни предложения от акционери или инвеститори.

Източници от БНБ прогнозираха, че ако отнемането на лиценза бъде обявено до края на октомври, в 20-дневен срок след това ще има готовност за изплащане на защитените депозити. Според правилата това ще стане чрез фонда за гарантиране на влоговете, който вероятно ще избере банки оператори, за да избегне опашките.
Всеки притежател на гарантиран депозит трябва да заяви във фонда дали иска изплащане в брой на цялата сума, на част от него, или да поиска прехвърлянето му в друга банка.

Информирани източници съобщиха още, че одитният доклад май ще потвърди

декапитализация на банката между 700 млн. и 900 млн. лв.

Такива данни имаше в доклада на одиторите "Делойт", "Ърнст и Янг" и "Афа", които изчислиха капиталова дупка към август от близо 1 млрд. лв.

По данни на финансовото министерство и на БНБ гарантираните депозити в КТБ са 3,684 млрд. лв., а в ТБ "Виктория" - 55 млн. лв. Във фонда за гарантиране на влоговете има 2,103 млрд. лв. При този вариант държавата трябва да покрие разликата от 1,7 млрд. лв. Очакванията са това да стане чрез държавно гарантирани облигации, които ще емитира фондът, както и със заем от бюджета в размер на 700 млн. лв.

Това обаче ще е възможно само ако новият парламент гласува бързо актуализирането на държавния бюджет, където двете опции са записани. Съдбата на КТБ след отнемане на лиценза, ако такова решение бъде взето, ще се развива по закона за кредитните институции. Според него, липсата на средства над собствения капитал на банката, който е 680 млн. лв.,

задължава БНБ да обяви процедура по несъстоятелност

Финансови експерти са категорични, че тази процедура дава ход на изплащането на защитените депозити, но в същото време не отменя възможността на по-късен етап оздравяване на банката. Решението за това обаче вече ще бъде в ръцете на назначени синдици.

По- различни са вариантите за решение на съдбата на дъщерната на КТБ ТБ "Виктория", защото за нея има търг за продажба на обособени части на портфейла, а в последните дни се появиха съобщения и за кандидат-купувачи в лицето на руската "Росийски кредит".

Запознати с последния одит довериха също, че раздадените кредити вече били подредени в четири групи. В група А са събрани всички заеми, отпуснати на реални работещи компании, които се обслужват без забавяния. В група Б са вкарани кредитити, по които вече има забавяния над 30 дни.
В група С са събрани проблемните кредити, получателите на които са лица без реален бизнес, офшорни компании или такива с неясни собственици,

през които се предлолага, че банката е декапитализирана

В последната група - Д са кредитополучателите в технически фалит и без никакви обезпечения. Запознати твърдят, че най-много били заемите в последните две групи - общо за около 3,5 млрд. лв. , а в първите две размерът бил около 1,8 млрд. лв.