Министърът на правосъдието на Великобритания Крис Грейлинг обяви за плановете на правителството да въведе по-строги мерки за т. нар. интернет тролове, които публикуват в мрежата оскърбителни материали или заплахи за други леци, предаде ББС в неделя.

По думите на Грейлинг троловете ще бъдат заплашени от до 2 години затвор, което е четворно повече спрямо сега действащото законодателство в страната.

В интервю за вестник "Мейл он Сънди" той нарече интернет троловете "страхливци, които тровят обществения живот" и заяви, че подобна ненавист няма място нито в личното общуване, нито в социалните мрежи.

"Този закон се приема за борба с жестокостта и демонстрира стремежа ни да дадем решителен отпор на кибер агресивността", каза Грейлинг. "Трябва ясно да дадем да се разбере . ако тролваш, рискуваш да попаднеш за две години зад решетките", допълни той.

Една от последните жертви на интернет троловете във Великобритания е телевизионна водеща, която изрази подкрепа за правителството и в резултат на изявлението си получи под формата на постинги редица заплахи, включително за физическа разплава.

Според сегашното британско законодателство за тролване се приемат материали с откровено сексуален, оскърбителен или заплашителен характер, насочени към конкретно лице или група от хора. Тази случаи се разглеждат от градските съдилища и максималното наказание е шест месеца затвори.