Фелдшер от карловската спешна помощ отива на съд за неправилна диагноза и немарливо изпълнение на задълженията си, което е довело до смъртта на 53-годишна жена от Сопот. Това гласи обвинителният акт на Пловдивската окръжна прокуратура срещу Атанас Мурджев, съобщава „24 часа“.
На 10 юли м.г. в ранния следобед той бил повикан в дома на Василка Монева, която се оплакала от силни болки в гърдите, лявата ръка и гърба. Позвънила на сестра си Галина Михалева, а тя от своя страна се обадила на телефон 112. Притеснена, тръгнала към дома на Василка, която живеела с малолетния си внук. Заварила сестра си на легло.
Малко след това пристигнала линейка с фелдшера Мурджев.

Пациентката му обяснила, че от болки не може да си поеме въздух, а той поставил мускулна инжекция с аналгин. Уверил я, че това ще я успокои, и написал на медицинския фиш: „Добро общо състояние“. Поставил работна диагноза „невралгия интеркосталис“ и си тръгнал, без да я транспортира до здравно заведение. Василка казала на близките си, че за кратко болките стихнали, но след малко пак започнали.

Около 19,30 ч внукът повикал съседката Пенка Тонова, която заварила болната с посинели устни. С помощта на още една комшийка разтърсили Монева, но тя не давала никакви признаци на живот. Установили, че няма пулс, и повикали отново Бърза помощ. Пристигналата д-р Киркова констатирала смъртта на 53-годишната жена.

„Остро развила се сърдечносъдова и дихателна недостатъчност“ е заключението след направената аутопсия. Съдебните медици отхвърлят диагнозата, поставена от фелдшера, и смятат, че той не е предприел навременни действия, за да окаже адекватна помощ.

Експертите са категорични, че не е редно при такъв случай да се праща фелдшер, който е подценил спешната ситуация при Монева.

Сега той ще отговаря пред съда за немарливо изпълнение на задълженията си, довели до смъртта на жената. Законът предвижда от 1 до 6 г. затвор. Мурджев е с чисто съдебно минало.