Българският лекарски съюз избра днес началника на Клиниката по гастроентерология и хепатология на Военно медицинска академия доц. д-р Крум Кацаров за "Лекар на годината"-2014, предаде репортер на БГНЕС.

Това е награда за ежедневната работа и тя би могла да бъде присъдена на страшно много хора от медицинската гилдия. Именно това е посланието на Българския лекарски съюз, сподели д-р Крум Кацаров, след като получи наградата.

Запитан кой е най-големият проблем в системата той призна, че това е липсата на финансиране. На въпрос как успява да прави медицина на такова ниво той бе лаконичен - трудно. "Изисква се много хъс от страна на колегите, защото истината е, че медицината в България е горе-долу на добро ниво най-вече благодарение на работата на специалистите, които работят в сферата. Те са тези, които крепят нивото", коментира д-р Кацаров.

Денят на българския лекар бе отбелязан със започването на благотворителна кампания в полза на Фонда за лечение на деца в чужбина. По думите на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов решението за стартирането именно днес на тази кампания се дължи на факта, че средствата във фонда са изчерпени. "В тази политическа ситуация не се очертава скоро да бъдат попълнени, а не можем да рискуваме живота на децата. По-лошото е, че събираме средства за лечение на деца в чужбина, вместо държавата да подготви, обучи и екипира с всички необходимо нашите лекари в България да правим онова, което се прави навън", посочи той. Така или иначе, предвид обстоятелствата е правилно решение да се осигурят средства за Фонда, за да получат децата адекватно решение.

"Държа да подчертая, че средствата ще постъпват директно във Фонда и няма да минават през БЛС, тоест няма опасност и един лев да бъде отклонен", посочи д-р Райчинов. По думите му, по никакъв начин не бива да се стимулира търсенето на помощ отвън, когато дадена дейност може да бъде извършена у нас. Има обаче случаи, които няма как да бъдат разрешени тук - кои са те преценява Фонда и за тях е задължително да има средства, обобщи председателят на БЛС.