В изключително оспорвано състезание националният женски отбор на Българска национална федерация КАРАТЕ спечели бронзовите отличия на кумите (спаринг) в  Балканското първенство  за мъже и жени, което се провежда на 18 и 19 октомври 2014 г. в Охрид, Македония. В състезанието участват около 300 каратисти от 10 балкански държави. Мъжкият национален отбор по карате се представи достойно, достигайки до битката за разпределение на бронзовите медали  с представителите на домакините.   
„Нашият спорт има дълга история и традиции, свързва всички хора и поколения,  а сега ние сме в началото на едно ново предизвикателство. За първи път карате спортът ще бъде включен в семейството на олимпийските спортове. Ние трябва да съсредоточим вниманието си върху  подготовката и да инвестираме повече време и усилия за нашето представяне на Европейските олимпийски игри в Баку 2015. Това е важно за репутацията и стратегическата позиция на Балканската федерация в Европа и в света.“ каза Алексей Петров, президент на Балканската карате федерация на официалната церемония за откриване на Балканския първенство за мъже и жени в Охрид, Македония.
За първи път президентът на WKF Антонио Еспинос присъства на заседанието на Изпълнителния комитет на Балканската карате федерация, проведеното на 18-19 октомври 2014 г. в Охрид, Македония и беше приятно изненадан от организацията, която се създава за предстоящите Първи Европейски олимпийски игри в Баку 2015 г. „Карате е най-масовият спорт в света след футбола и трябва да заеме своето достойно място сред олимпийските спортове“ каза Еспинос по време на представянето на новата философия на промотиране на карате като форма на образование и възпитание на младите и превенция срещу агресията и  насилието.
„Впечатлен съм и съм силно заинтригуван. Очаквам с нетърпение да дойда на Балканското първенство в София. Високо ценя работата на Балканската карате федерация и президента й Алексей Петров за развитието и популяризирането на нашия спорт и усилията, които полагат за достойното участие на карате в Първите Европейски олимпийски игри в Баку 2015 г.“, заяви Антонио Еспинос.  Заявеното желание за участие в  Балканско първенство в София от Президента на WKF е необичаен жест на признание и висока оценка за работата на БКФ и Българската национална федерация КАРАТЕ за иновативните дейности, които се въвеждат в съответствие със световните  спортни стандарти.
По време на заседанието на Изпълнителния комитет на БКФ беше направена презентация на предстоящото Балканско първенство за старша възраст, девойки, младежи, жени и мъже до 21 години, което ще се проведе от 12 до 14 декември в столичната Зала „Арена Армеец“.