Правителството на Египет сключи договор с шест международни компании за работа по изграждането на аналог на Суецкия канал, съобщи Лента.Ру. Това е основен проект в програмата за възстановяване на националната икономика на президента Абдел Фатах ас-Сиси.

За осъществяването на проекта ще работят компании от Обединените арабски емирства /ОАЕ/, Холандия, Белгия и САЩ. Властите в Кайро се надяват с откриването на новия воден път приходите от този транспорт да се увеличат повече от два пъти до 2023 г. и от 5 млрд. долара да достигнат 13 млрд. долара. Също така е планирано създаването на международен транспортно-логистичен възел с площ 76 000 кв. км. за разполагане на голямо количество кораби.

По думите на шефа на администрацията на Суецкия канал ген. Мохаб Мемиш работа по реализирането на новата идея ще започне незабавно и каналът ще бъде готов не по0късно от август 2015 г. Новият канал ще бъде разположен успоредно със стария, който беше построен преди 145 г. Суецкият канал е най-краткият път между Средиземно море и Индийския океан.

След военния преврат срещу президента ислямист Мохамед Морси от юли 2013 г. ОАЕ , Саудитска Арабия и Кувейт отпуснаха на Египет помощи в размер на милиарди долари.