Учените днес ще следят необикновеното шоу, което ще представлява преминаването на кометата Siding Spring край Марс, като летящото небесно тяло "ще пропусне" само със 139 500 км. Червената планета, съобщи Би Би Си.

Има надежда, че събитието ще бъде запечатано от камерите и измервателните уреди на сателитите около Марс и ровърите на неговата повърхност. Изхвърляният от бързо движещата се комета прах може да повреди сензорите на сателити, които биха се приближили твърде близо. Затова космическите агенции на Америка, Европа и Индия насочиха сателитите така, че те да бъдат на далечната страна на планетата когато Siding Spring премине. Кометата ще мине най-близко до Червената планета около 21 часа българско време.

Учените са особено въодушевени, защото това е първата възможност за тях да изследват една от външните за Слънчевата система комети.Siding Spring, известна и като C/2013 A1, идва от Облака на Оорт – голям сферичен регион от космическо пространство, отдалечен от планети. Така че кометата, формирала се преди около 4,5 млрд. години, за първи път ще усети топлината на слънцето.