Административен съд – Варна отхвърли жалбата на Веселин Марешки за принудително задържане за срок от 24 часа. Шефът на веригата аптеки „Марешки” Веселин Марешки е подал жалба до Административния съд – Варна, отправена към Венцислав Младенов, който е поискал задържането на Марешки. Той е служител на ОД на МВР – Варна.
В жалбата си Марешки твърди, че заповед, издадена от служителя, с която му е била наложена мярка – принудително задържане за срок от 24 часа е незаконосъобразна и в нея липсват законовоустановени реквизити. Вчера в заседание, състав на Административен съд –Варна отхвърли жалбата на Веселен Марешки.

Съдът намери, че не са допуснати съществени нарушения на административно производствените правила. Според съда са спазени изискванията на чл.74, ал.6 от ЗМВР и заповедта е връчена на задържаното лице, чийто права са подробно разяснени с попълнената и подписана от него декларация.

Съдът посочи, че заповедта е издадена съобразно целите на закона, а имено за преустановяване на деянието, за което след това е образувано досъдебно производство.

Деянието, за което е образувано досъдебно производство срещу Марешки, е за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на общинският съветник от Варна Костадин Костадинов. Марешки ударил с юмрук в лицето Костадинов.

Причината за конфликта между Марешки и Костадинов бе спор за имот на улица "Студентска" във Варна, собственост на Асен Миланов. Костадинов се намесил в спора по молба на Миланов, който е негов познат. Решението на административния съд подлижи на обжалване в 14 дневен срок пред ВАС.