Докато здравните власти в САЩ се чудят как да ограничат разпространението на вируса ебола, който вече е на американския континент, фирма за производство на играчки реши да се възползва от истерията. На пазара излязоха плюшени играчки във формата на смъртоносния вирус, който уби хиляди хора в Африка.
Уебсайтът “Giant Microbes”, със седалище в Кънектикът, продава плюшения вирус за минимум 10 долара парчето, като рекламира като „образователен и забавен”. От там дори се похвалиха, че вече са изчерпали наличните количества.

И трите модела – „Вирус Ебола” за 95 долара, „Вирус Ебола - гигантска играчка” за 29.95 долара и „Епруветка Ебола” за 14.95 долара бяха изчерпани.

Производството на компанията започва през 2002 г. с четири модела. Днес тя продава плюшени играчки, изобразяващи над 150 вида микроби. Те се предлагат в стандартен размер или в гигантски (60 сантиметра).

Представители на фирмата твърдят, че това са възпитателни артикули, които могат да послужат за подаръци за хора с чувство за хумор. Формата на плюшените играчки строго отговаря на съответния микроб, наблюдаван под микроскоп.

Сред другите микроби, фигуриращи в производствения списък, личат тези на антракса, на варицелата, на гонореята и на диарията.