Милион и половина животни умират всяка година вследствие пластмасовия боклук, изхвърлян в океаните, и проблемът непрекъснато се задълбочава, предава АФП като се позовава на Френския институт за изследвания върху развитието.

Птици, риби, китове, костенурки... годишно пластмасата убива 1,5 милиона животни – се посочва в документ, подготвен за форума "Френската седмица на водата", организиран в Кито, Еквадор.

Последните изследвания на института, представени на научната среща, бият тревога за опасността от т.нар. Седми континент. Става думи за "острови", сформирани от отпадъци, които се носят из Тихия, Атлантическия и Индийския океан.

В северния Пасифик 30% от рибите са поемали пластмаса по време на жизнения им цикъл. В този океан се намира главният "остров" от пластмасови отпадъци. Открит е през 1997 г. край бреговете на Калифорния и Хавай. Големината му оттогава е нараснала три пъти и днес той се простира върху 3,5 милиона кв.км или седем пъти колкото Франция.

Годишно островът се увеличава с 80 000 кв.км, според изследването на френския институт.

През 2011 г. Дружеството за опазване на китовете и делфините отправи предупреждение, като посочи, че пластмасовите отпадъци са главната смъртна опасност за тези животни. Сп. "Байолъджи летърс" определи като "смъртоносна супа" пластмасовите отпадъци, които може да се намерят дори на дълбочина 1500 метра.

Влачени от морските течения тези "острови" не подлежат на биодеградация; 80%" от отпадъците представляват полиетилен – извънредно устойчив прост и евтин полимер. Морските обитатели бъркат пластмасовите отпадъци с храната. В един кашалот, например, са открити елементи от парник за отглеждане на домати, отнесен от буря и попаднал в морето. От тялото на животното са били извадени 20 кг пластмаси. Морските птици също са жертви на този феномен.