Преговорите за съставяне на нов кабинет между ГЕРБ и "Атака" днес се провалиха. Причина за отказа на Волен Сидеров да влезе в зала с преговорния екип на ГЕРБ бе отказът консултациите да се предават пряко по телевизията, предаде репортер на БГНЕС.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че консултациите в Народното събрание на ГЕРБ са чист политически ПР и обяви, че няма да участва. Сидеров обясни отказа си да се появи на преговори в зала "Запад" без телевизионни камери, тъй като имал "горчив опит" с тях. Лъгали са ме в очите, каза още той.

Според Волен Сидеров "схемата" на следващото управление отдавна е ясна, като от "Атака" прогнозираха кабинет на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт с негласната подкрепа на ДПС. На въпрос колко дълго ще издържи това управление Волен Сидеров отговори, че натискът върху България е отвън и колко дълго ще издържи следващото правителство зависи от този външен натиск.

Според лидера на "Атака" натискът е да има проамериканско правителство на България, което да бъде "послушно" и да позволи страната ни да бъде плацдарм за военни действия срещу Русия. "Ще го държат, докато е полезно", коментира той въпроса за мандата на следващия кабинет и прогнозира, че е възможно някои фигури от служебния кабинет да запазят постовете си и в следващото редовно правителство.

Цецка Цачева от преговорния екип на ГЕРБ, заяви, че консултациите са провалени от "Атака" заради неявяването им в часа, определен от ГЕРБ и по реда и поканата, по който партията води преговори с всички политически формации. От ГЕРБ са категорични, че срещите протичат при еднакви правила за всички. На въпрос защо са толкова категорично против допускането на медиите до залата по време на преговорите Цецка Цачева отговори, че подобно решение е извън мандата даден на преговорния екип от изпълнителната комисия на партията.

Ние оценяваме отказа на "Атака" да се срещнат с нас като неуважение към българския парламентаризъм, заяви от своя страна Румяна Бъчварова. Тя постави един основен въпрос към партията на Сидеров: Ние искахме да разберем защо партия "Атака" подкрепяше негласно и скрито, управлението на Пламен Орешарски? Готови ли са г-н Сидеров и всички депутати от партията да носят негативните последици за държавата от това управление? Не можем да си затворим очите за такова поведение и бихме искали ясен отговор от "Атака" как ще носи своята отговорност от тук нататък, попита Бъчварова.

Ние сме категорични убедени, че политически сили, които не подкрепят евроатлантическата ориентация на България нямат място до ГЕРБ, каза още Бъчварова. Тя допълни, че партия "Атака" нямат отговори на основните проблеми, които интересуват българските граждани.

На днешния брифинг представителите на ГЕРБ отказаха да направят обобщение по въпроса как виждат следващото парламентарно мнозинство и кабинет като припомниха, че им предстои още една среща. Едва след като разговарят с АБВ от ГЕРБ ще съобщят с кого и как смятат да проведат втори кръг от преговори.

Още преди Волен Сидеров да говори пред камерите негови колеги от "Атака" преместиха от трибунката в Народното събрание флага на Европейския съюз. След като екипът на ГЕРБ застана пред журналистите Цецка Цачева помоли флагът да бъде върнат на мястото му, а Румяна Бъчварова определи действията на "Атака" като поругаване на знамето.