Бензинът поевтиня с 4 стотинки. Цената на литър от най-масовия бензин А95 падна от 2,50 на 2,46 лв. в някои от веригите бензиностанции, докато други и вчера задържаха нивото от 2,50 лв. на литър. При дизела също има намаление. Различните вериги бензиностанции вчера го предлагаха между 2,48 и 2,55 лв. за литър. Ден по-рано цената му беше 2,55 лв.
За пропан-бутана също има намаление между 1 и 3 стотинки, но само при някои от веригите. Повечето от тях вчера бяха запазили по-високата цена от четвъртък – 1,16 лв. Това е третото поред намаление на цените от началото на септември до сега. Преди два месеца литър дизел вървеше по 2,60 лв., а бензинът по 2,55 лв.

Според експерти основна причина за намалението на цените е драстичното поевтиняване на петрола. Сортът, от който зависят цените на българските горива, а именно „Брент“, с доставка през ноември поевтиня до 82,72 долара за барел. Това е най-ниската му стойност от ноември 2010 година.

Вчера американският лек суров петрол поскъпна леко, като се върна над 80 долара след доклад на Голдмън сакс, в който се казва, че няма свръхпредлагане на пазара. Цената на петрола на ОПЕК обаче продължи да пада, като стигна 81,17 долара.