Евтин внос ще постави пред ново изпитание българските ферми за производство на мляко след 1 април 2015 г. От тази дата отпадат квотите за производство на суровината в ЕС, които до този момент регулираха пазара в Общността, пише в. "Стандарт".
Прогнозите на специалисти са, че отпадането на млечните квоти ще доведе до поевтиняване на млякото заради по-големите количества, които ще бъдат произведени. У нас най-уязвими заради по-ниските цени ще са малките ферми, които са около 40 000, а в тях работят около 100 000 души. Повечето от тези ферми работят в сивия сектор и загубите за хазната от тях само за миналата година се изчисляват на над 200 млн. лв. Но те са оставени да работят като вид социална политика, смятат от Института за пазарна икономика. Според експертите, в бъдеще за да продължи да съществува една ферма, всяка крава в нея ще трябва да дава поне 5 тона мляко годишно.

Млекопреработвателите също са притеснени за своята работа след отпадането на квотите. "С цел запазване традиционните вкусове на българските млечни продукти ние използваме българско сурово мляко и български стартерни култури и въпросът за отпадането на квотите за производство на сурово мляко поставя компанията пред тежки изпитания по отношение реализацията на нашите продукти на вътрешния пазар", коментира Васил Зографов от "Ел Би Булгарикум".