Има някои основни правила, които трябва да спазваме, за да се предпазим от смъртоносния вирус на еболата. Британски специалисти разказаха пред Би Би Си кои са най-важните стъпки, за да се опазим от заразата:

Не пипайте болния

Еболата се разпространява при директен контакт с телесни течности, заразени с ебола. Кръв, повръщано и слюнка могат да разпространят смъртоносния вирус. Роднините на болните пациенти и здравните работници, които ги лекуват, са най-застрашени от пренасяне на заразата. Застрашен е обаче и всеки друг, който е наоколо.

Контактът с болния трябва да е свързан единствено с лечението му и само когато човек е с пълно защитно облекло. Вирусът не може да премине през защитния костюм - ръкавици, маска, защитни очила, пълен костюм от главата до петите и дебели гумени ботуши (Виж графиката) За съжаление обаче, много малко хора имат достъп до това изключително качествено облекло. Медиците, на които се налага да го носят, трябва да сменят костюма на всеки 40 минути, за да е гарантирана безопасността им, тъй като вътре температурата може да скочи до 40 градуса.

Обличането на защитния костюм отнема около 5 минути. За събличането му са нужни около 15 минути на медика и на специално обучен човек, който му помага. Именно моментът на свалянетона защитното облекло е един от най-опасните за предаване на заразата и затова през това време и двамата са обливани с хлор.

Покрийте очите със защитни очила

Ако инфектирана капка падне върху кожата, може веднага да я измиете с вода и сапун или пък с някакви кърпички, напоени със спирт. Очите обаче са друго нещо. Капчица в окото от някого, който кихне срещу вас, вкарва директно вируса в тялото. По подобен начин слизестата лигавица на устата и вътрешността на носа са много уязвими зони. такава е и кожа, на която има някаква отворена рана или дори драскотина.

Изгаряйте дрехите, които са за пране

Един от най-шокиращите симптоми на еболата е кървенето. Болният може да кърви от очите, ушите, носа, устата и ануса. В диарията и повръщаното също може да има следи от кръв.

Голям риск от зараза носи почистването на стаята на болния. Всякакви дрехи и санитарни материали задължително трябва да се изгарят. Медицинските инструменти, които ще се ползват отново, трябва да се обеззаразяват най-внимателно. Без адекватна стерилизация разпространението на вируса ще продължи и ще се увеличава по мащаб.

На теория миниатюрните капчици от заразена телесна течност, които не са били почистени правилно, могат да представляват заплаха. Засега не е ясно колко дълго може да живее вирусът на открито. Грипните вируси изкарват по два и повече часа на твърди повърхности като маси, топки на врати и бюра.

Сапун и вода или пък санитарни кърпи, напоени с вещества на спиртна основа, лесно разрушават веригата на вируса. Обеззаразяване с разредена белина също е много ефективно и е достъпно и в най-отдалечените кътчета на Африка.

Ползвайте кондоми при секс

Най-общо казано, веднъж след като болният от ебола оздравее и лекарите обявят, че е “чист”, той повече не може да разнася заразата.

Според Световната здравна организация обаче вирусът може да остане в семенната течност до 7 седмици след заразяването. Според някои изследвания вирусът живее в спермата даже до три месеца. Поради тази причина лекарите смятат, че оздравелият от ебола трябва да се въздържа от секс в началото или да ползва кондоми в продължение на 3 месеца.

Не сядайте на седалката в обществена тоалетна

Ако посещавате голям магазин, офис или ресторант, за всеки случай не сядайте на тоалетната седалка. Вирусът на ебола остава в изпражненията и понякога в урината на болния. Зараза обаче може да се предаде само в случай, че болен в напреднал стадий е заразил седалката преди вас. Това обаче обикновено става в дома му или в болницата, обществените тоалетни са много малко застрашени, смятат здравните власти.

Забърсвайте със спирт дръжки на врати и телефони

Всяка повърхност, която се докосва от много хора, като дръжки на врати и телефонни слушалки, е добре периодично да се обтрива първо с кърпи на спиртна основа, за да се премахнат всякакви флуиди от тях, а после с вода и сапун. Остават се да изсъхнат, а после се дезинфектират окончателно с разредена белина. Този, който чисти, трябва да има пълно защитно облекло, включително ризи с дълги ръкави, вкарани плътно в ръкавици за еднократна употреба. Крачолите на панталоните също трябва да са стегнати вътре в чорапите и обувките. Всякакви драскотини трябва да са покрити с лепенки под ръкавиците.