Едва ли някой ще се изненада, като разбере, че най-бързите линейки в света са в Дубай.

В препълнената зала на Световния търговски център в Дубай на технологичното събитие на годината в Персийския залив тази година се представиха нововъведения, които не просто са модерни и удобни. Адаптираният за линейка Лотус Еврора се превърна в най-популярния автомобил на изложението. По този начин автомобилът стана най-бързата линейка в света.

С луксозни автомобили могат да се похвалят не само парамедиците в Дубай. Наскоро и полицията се обзаведе с нови скоростни возила. Новите автомобили са част от по-голяма програма, наречена „умно правителство“.

С новите автомобили спешната помощ може да достига до нуждаещите се със скорост от 300 км/ч.

„Само една секунда дели живота от смъртта. Всеки, чийто живот е застрашен, се вълнува от това колко бързо ще дойде линейката“, отбелязва 29-годишният парамедик Заид Ал Мамари.

50 парамедици ще взимат уроци по шофиране, преди да се качат зад волана на новите автомобили, всеки от които струва по 125 хил. евро. В това число влиза и Заид, въпреки че вече има два спортни автомобила.

В двуместния автомобил, освен задължителната оповестителна техника, има и лаптоп. Чрез него се предава информация до центъра по спешна помощ. В багажника на автомобила се намират дефибрилаторът и медицинският комплект за първа помощ.

Очаква се колите да бъдат пуснати в употреба до края на годината, но преди това ще бъдат официално представени в парад по улиците на Дубай. Дотогава милиони туристи ще са посетили Дубай, тъй като туристическият сезон там започва.

Очаква се скоро Министерството на вътрешните работи на Дубай да пусне в употреба технология за разпознаване на ириса на окото, за който се твърди, че ще бъде най-бързият граничен контрол в света. Скоростта на камерите, които ще сканират ирисите, е феноменална. Твърди се, че за да провери пристигащия, той дори не трябва да спира на едно място, а може да бъде проверен, докато ходи.

Иновациите в Обединените арабски емирства не спират дотук. Заради големия поток от имигранти, които реално са повече от местното население, правителството пусна в употреба специални роботи, които напътстват всеки в законовата уредба в страната и отговарят на имиграционни въпроси. Роботите се намират в имигрантските центрове. Имат сензорен екран за управление, движат се на 3 колела и тежат по 70 кг.

На екрана се вижда служител, с когото може да се разговаря в реално време, тъй като роботът има и камера, и микрофон. Благодарение на колелцата си роботът може да работи на всяко място, на което има безжичен интернет.

И съдът в ОАЕ също не е това, което си представяме. Сградата на съда всъщност е двуетажен автобус. Прилича на онези автобуси на рокгрупите, само че този е собственост на Министерството на правосъдието.

Целта на съда е и образователна. На първия етаж има гише за правни услуги. Могат и да се плащат такси, глоби или пък да се сключват бракове. Монтиран на стената монитор излъчва съдебните дела от втория етаж.

На втория етаж има чакалня за самата съдебна зала. Вътре в залата има 8 кожени стола за съдебния състав и обвиняемите. Има и скрито стълбище, зад тайна врата, което позволява на съдиите да влизат зад бюрата си.

Компютрите на мобилната зала са свързани с интернет към сървърите на съдебното министерство.

Засега мобилните съдилища се ползват само с образователни цели и пътуват по училищата.