Над 10 опасни моста в Русенска област скърцат и трябва да се ремонтират, съобщиха от областния щаб за бедствия и защита на населението.

Някои съоръжения са държавни, а за други общините чакат финансиране от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
По международния път София - Букурещ край има три моста в аварийно състояние, които могат да блокират трафика към столицата и северната граница.

Движението по Гредовия мост периодично се затваря заради скъсана фуги и пукнатини в конструкцията. Те се ремонтират поетапно, защото пари за цялостна реконструкция няма. За последно мостът е рехабилитиран преди 13 г.

По европейски транспортен коридор номер 9 е и съседният Дъгов мост като част от околовръстния път в крайдунавския град. Конструкцията и хидроизолацията на съоръжението трябва да се укрепят, защото поддават от влага. Мостът е свързан с т.нар. булевард убиец, който още не е довършен и чака акт 15.


Холдинг "Пътища" вече 4 г. отказва да си приключи ремонта. По 8 км отсечка има неоправени тротоари, отводнителни шахти, а асфалтът се рони.
Обществената поръчка гълта над 4,6 млн.лв. от Европейската инвестиционна банка и държавния бюджет.


При непредвидени ситуации трафикът може да се пренасочи по бул. "Трети март", но Сарайският мост е затворен за ТИР-ове. Съоръжението пропада и макар че е укрепено преди 4 г. с метални подпори, конструкцията му се деформира от движението на автомобили.

Затворят ли се мостовете, шофьорите ще разчитат само на обходния маршрут през кв. Средна кула и Иваново.

Вътрешният път няма как да поеме над 40% от транзитния оборот на товари към Дунав мост. В съседните общини пък пропадат мостове в село Нисово, край Белцов, по пътищата Русе - Щръклево, Русе - Разград, Писанец - Ветово и Русе - Две могили.
След като разширението на пътя Бяла - Русе т.г. се отлага, са ремонтирани само дилатационни фуги по моста над река Янтра и е боядисана стоманената му конструкция. След тежката катастрофа на 6 декември 2006 г., когато в падналия автобус от моста загиват 18 души, а 11 са ранени, той е ремонтиран. По съоръжението вече има преградни, предпазни мантинели и 4 ленти за двупосочно движение.