През нощта на много места в Северна и Източна България ще има превалявания от дъжд. Вятърът от запад-северозапад ще се усили и с него ще започне да нахлува по-студен въздух. Минималните температури в повечето места ще бъдат между 11° и 16°. В София термометрите ще показват 11-12°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи „Фокус”.

В събота над Западна и Централна България ще бъде слънчево, а над Източна облачността ще е значителна и на много места там ще продължи да превалява. Към края на деня валежите ще преминат към Централна и Северна България.

Очаква се съботата да бъде и ветровита – ще духа до умерен северозападен вятър, а в източната половина от страната - умерен до силен северен вятър. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в крайните югозападни райони - до 24°, а в София около 17°. Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще е по-често значителна и ще има превалявания. Ще духа умерен до силен северен вятър, който чак към края на деня ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 18° и 20°. Температурата на морската вода е 18°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но с тенденция на усилване.

Над планините ще духа силен, по високите части бурен северозападен вятър. Над повечето райони ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над масивите от Централна и Източна България и там на места ще превали. Максимална температура на 1200 метра 13-14°, на 2000 метра около 6°.

В неделя вятърът и в източните райони ще отслабне и ще стихне. Времето ще бъде предимно слънчево. Минималните температури ще са между 6° и 11°, а максималните -между 14° и 19°.

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Сутринта ще е студено - минималните температури ще са между 2° и 7°. На места в низините преди обяд ще бъде мъгливо. През деня ще започне да духа слаб вятър от юг и дневните температури ще се повишат.

Във вторник ще преобладава слънчево време, но ще има и временни увеличения на облачността, по-значителни след обяд над Северна България. Все още без валежи. Ще бъде топло.